S optimismem si také užívala podvečer v biatlonovém areálu, kde z ní i z ostatních reprezentantů České republiky mohlo spadnout napětí a nervozita. Atmosféra byla výborná a ani déšť ji neubral na pohodě.Před rokem Makula končila rozhovor pro Jablonecký deník větou: "Budu poprvé startovat v kategorii dospělých, tak uvidíme, jak to všechno dopadne."

Rok se s rokem sešel a Markéta může být spokojená. A to také potvrdila. I když si dobře pamatuje, který ze závodů letošní sezóny se nevydařil a který ji nesedl. "Špatně se mi jelo tehdy, když silně sněžilo a foukalo, to se nám níkomu nechtělo ani vylézt ven," zavzpomínala.

Přespolní běh. Ilustrační snímek.
Atleti LIAZU Jablonec budou startovat v přespolním běhu.

Teď ji čeká další důležitý životní krok, státní zkoušky. A nebyla by to Makula, aby s úsměvem na rtech nedodala: "Nějak to dopadne, doufám, že dobře. Termín ještě nevím. Ale snažila jsem se učit i mezi jednotlivými přejezdy a závody. Když se chce, tak to jde…"

I když biatlonový areál v skrápěl déšť, diváci měli o české reprezentanty zájem. "Řekl bych, že to bylo na úrovni roku 2018. Shodli jsme se, že návštěva předčila očekávání z pohledu počasí i výsledků v této sezoně, které snad s výjimkou Markéty Davidové a Tomáše Krupčíka nebyly optimální," řekl biatlonového svazu Tomáš Hermann.

Markéta Davidová, rodačka z nedalekého Janova nad Nisou, jako jediná v individuálních závodech Světového poháru vystoupila na stupně vítězů a to dokonce čtyřikrát a jednou to dokázala ženská štafeta. Mistrovství světa v Östersundu bylo pro Čechy výsledkově nejhorším šampionátem od roku 2011.

Basketbalistky TJ Bižuterie zakončily soutěž I. ligy na sedmém místě. Do nové sezóny budou trenéři hledat posily.
Sezona už děvčatům skončila. Jablonecké basketbalistky skončily na sedmém místě

Exhibiční mistrovství republiky v biatlonovém supersprintu vyhráli Ondřej Moravec a Veronika Vítková. Slyšet a vidět bylo nejvíce fanoušky právě Markéty, kteří s transparenty dorazili z Janova a také příznivci Michala Krčmáře, ti zabrali výhodné pozice na tribuně a hlasitě svého "koně" povzbuzovali.

Po dvou rozjížďkách se jel finálový závod, v němž čekaly na muže i ženy čtyři položky, na které měli k dispozici šest náhradních nábojů. Mužskou kategorii vyhrál Moravec s výrazným náskokem 38,5 sekundy před Adamem Václavíkem. Třetí skončil Michal Šlesingr. Čtvrtým místem se blýskl Jakub Kocián, bronzový medailista z vytrvalostního závodu na dorosteneckém MS.

Dramatický byl souboj žen, ve kterém bronzová olympijská medailistka Vítková nechala o 1,2 sekundy za sebou nejlepší českou biatlonistku této sezony Markétu Davidovou. S odstupem dalších osmi desetin skončila třetí Eva Puskarčíková.

Dokonce pětileté závodnice se představily na gymnastickém koberci už tradičního závodu Jablonecký korálek, který připravila TJ Sokol Jablonec Sportcentrum. A nevedly si vůbec špatně.
FOTO: Gymnastky zaplavily jabloneckou sportovní halu