Je trenér Lukáš Dubový s výkonem týmu spokojený?

Podzim určitě nehodnotím negativně. Před začátkem sezóny jsme věděli, že nastanou změny v sestavě a že opakovat boje o první příčky bude těžké. Nepředpokládali jsme, že bychom toho byli schopní, ale přesto se mi tým hodně líbil. S výjimkou jednoho zápasu v Mělníku, který herně ani výsledkově nevyšel, ukázalo mužstvo skvělý přístup. Nesehranost lze nahradit bojovností. Ta hráčům rozhodně nechyběla a často jsme, díky ní, těžili body. To hodnotím velmi pozitivně.

Problémy se vám vyhýbají?

Jeden dlouhodobý problém máme. Nedaří se nám nastolit pevnější řád, který by naší hře určitě prospěl. Hráči jsou hodně vytížení ve velkém fotbale a při dalších jiných aktivitách, což je škoda. Ten tým je silný, ale věřím, že kdyby kluci měli prostor, tak by to mohlo být ještě lepší. Recept na tento problém se ale hledá těžko. Už s tím bojujeme takto několik let.

Mnoho věcí se ale povedlo…

S potěšením můžu dodat, že spousta věcí naopak nastartovala velmi pozitivně. Dobrá prezentace klubu ukazuje lepší směr, ale tím, že se nám nedaří vyřešit již zmíněné problémy, přichází práce lidí, kteří pracují na dobrém týmovém obrázku, trochu vniveč. Mám na mysli i hráče. Ti pak po prohrách odcházejí zklamaní. Kdybychom mohli použít nacvičené věci, asi by to vypadalo jinak. Samozřejmě s vedením budeme stále hledat nějakou cestu.

Který zápas se vydařil nejvíc?

Určitě musím vyzdvihnout úvodní kolo. Výsledek 13:4 v derby, to bylo něco krásného pro všechny v klubu. Myslím, že i potom jsme se vezli na dobré pozitivní vlně. Minimálně první tři zápasy byly z naší strany kvalitní. Dál se musím zastavit u duelu s Jerigem, kde jsme ukázali naši sílu. První utkání s Libercem a Plzeň jednoznačně nejvíce plusové výkony.

A co remíza v Kladně?

V remíze se ukázal ten příkladný přístup a bojovnost hráčů. Tahali jsme za kratší konec, ale dokázali jsme odvést bod. Mohlo jich podobně přibýt i více, ale ukázala se právě ta naše nesehranost.

Budete tedy na jaře bojovat o přední místa v tabulce?

Každý chce určitě vyhrát, ale upřímně si myslím, že naše situace nám zkrátka nedovoluje hledět na samotný vrchol. Nechci říct, že bychom šli soutěž dohrávat, ale po půlroce se na čele vyrojila odtrhnutá dvojička Liberec-Mělník. Troufám si tvrdit, že my si to rozdáme o třetí místo s Plzní, Kladnem a Chomutovem.

Loni jste hráli o první příčku, není to teď mužstvu líto?

Neberu to jako neúspěch, že se oproti loňsku nehraje o první místo, ale „jen" o třetí. Je to prostě realita, kterou si musíme přiznat. Vloni jsme samozřejmě touto dobou měli jiné myšlenky a byli jsme natěšení jít do jara z čela tabulky. Dneska ty nejvyšší úvahy z jednoho prostého důvodu mít nemůžeme. Nedaří se provozovat tým na bázi ligové přípravy nebo alespoň pro boj o ni. Jde hlavně o tréninky, proto zatím o postupu výš neuvažujeme.

Jak se osvědčily nové posily?

Určitě se mi na všech líbil jejich zájem o futsal. Jsou další vlnou, která do klubu vstoupila. Jejich přínos byl jednoznačně pozitivní, byť jistě sami cítí, že to někdy mohlo být lepší, ale to je přirozené. Vstupem do ligy si prošli všichni hráči a každý si zažil, jak bývá začátek obtížný. Ví, že to chce čas a to se mi líbí. Mají stále snahu se zlepšovat.

Obměnu týmu tedy vítáte?

Je dobré mít takové kluky. Věřím, že v příští sezóně nebo možná už na jaře prodají doposud nasbírané zkušenosti. Kádr se musí vždycky obměňovat. Nemůžeme žít z toho, že máme osm hráčů a být s nimi pět let. Doufám, že stejně začleníme do týmu postupem času i další hráče."

Chyběl hodně zraněný Duda?

Zranění Štěpána Dudy v Chomutově to byla opravdu velká rána, která nás postihla, hlavně tedy přímo samotného Dudise a jeho rodinu. Nikdy jsem nemyslel, že nás něco takového může potkat. Relativně banální situace mohla mít fatální důsledky. Naštěstí všechno dopadlo dobře. Dudis ukázal svoji nezměrnou bojovnost. Myslím, že právě i jeho nátura trochu neřízené střely a optimismus tomu pomohly.

Zapojí se Štěpán zase do hry?

Věřím, že Štěpána zase znovu uvidíme u nás na palubovce. Prognózy samozřejmě zatím nejsou nejrůžovější, ale byl bych rád, kdyby tu s námi zase válčil. Na jednu stranu to byla zkouška pro všechny. Díky tomu relativně dobrému konci jsme to přestáli. Hrozně se mi líbila soudržnost vedení klubu. Předsedu Michala Palduse to nenechalo chladným. Snažil se v tom hodně angažovat a předat podporu Dudisovi i jeho rodině v maximální výši. Všichni jsme rádi, jak dobře to dopadlo.

Jaké jsou tedy vaše jarní cíle?

Já to vidím tak, že se porveme o třetí příčku. Tabulka ukázala, že na to máme a že není tým, kterého bychom se měli bát. Všichni jsou hratelní, nikdo 2. lize vyloženě nevládne.

Soupeři jsou ale vyrovnaní…

S příchodem jarní části fotbalových soutěží se to asi znovu promíchá, ale věřím, že naše posily prokážou svoje zkušenosti a že budeme směle bojovat o bednu. Kdyby se nám podařilo obhájit třetí místo, bral bych to jako úspěch. Musíme být ostražití. Soutěž je vyrovnaná a mohli bychom spadnout dolů. Když ale kluci zachovají svůj přístup, nemám strach.

Jaké je tedy novoroční přání trenéra FK GMM Jablonec?

Souvisí trochu s Dudisem. Těším se na to, až se k nám zase brzy vrátí. Doufám, že se s ním uvidíme už v jarních zápasech. Zdraví je sice omílané klišé, ale s tím to vždycky souvisí. Určitě bych chtěl popřát i našim fanouškům. Líbí se mi, jaký zájem mají o futsalové dění. Je vidět, že to lidi zajímá a to se mi líbí. Snad to přivede i více diváků do ochozů, aby podpora nebyla jen virtuální. Budu rád, když futsal bude své příznivce bavit. Snad i v novém kalendářním roce zažijeme v Jablonci velké vítězné večery.