„S letošní akcí jsme velmi spokojení. Vyšlo nám počasí a věřím, že i účastníkům se připravené tratě líbily," uvedl k pětidílnému seriálu Běhej lesy předseda Ski Klubu J50 Martin Koucký.

PADESÁTKA UŽ I V ZIMĚ

Už potřetí se i v létě sešly v Bedřichově stovky zájemců, aby vyzkoušely běžecké podmínky Jizerek. A dorazily nejen z České republiky. „Přijely jsme ze Slovenska, od Povážské Bystrice," prozradily na sebe dvě usměvavé ženy, které držely v ruce účastnickou medaili a rázným krokem kráčely po bedřichovském stadionu. A proč se rozhodly vyrazit si do Jizerek? „Dcera pracuje v Praze. A tak nás na tento běh přihlásila," vysvětlila maminka Ludmila Mikudíková. „Už několik roků jsem chtěla začít běhat. A tento závod mě nakopl. Stejně na tom byla i dcera. „Prostě jsme se hecly. Napoprvé jsme daly jen dvanáctku. Na trati bylo minimálně asfaltu a to bylo výborné. Nikdy jsem nechtěla v ničem soutěžit. Ale ten adrenalin, když všichni kolem vás běží, to bylo super," doplnila maminku Alexandra.

PŘÍŠTĚ TO ROZJEDOU

Pro letošní rok si běžkyně ze Slovenska zvolily kratší trasu, nevěděly, co je na severu Čech čeká.

Pro ten příští už mají ale jiné plány. „Určitě dáme půl maraton. Trénovaly jsme na asfaltu a bolela nás kolena. Tady jsou tratě výborné," zhodnotily letošní ročník sportovkyně.

Z KANCELÁŘE DO JIZEREK

Stejně spokojený byl i účastník, který na sebe prozradil, že bydlí kousek od Prahy. „Začal jsem běhat teprve letos a byl to můj druhý závod. Běžel jsem dvanáct kilometrů. Trať byla snazší, než jsem čekal. Napříště přemýšlím o dvacítce. Pracuji v kanceláři, tak se musím nějak hejbat. Ale běhám jen rekreačně," upozornil Robert Sova.

BYLI Z MĚSTA PERNÍKU

A z party veselých kamarádů, která se v cíli fotila, na sebe jedna z žen prozradila: „Jsem z Pardubic a běžela jsem za kamarádův tým třiadvacet kilometrů. A bylo to úžasné. Tratě byly výborné, díky pořadatelům," zdůraznila východočeská závodnice Jana Horáková.

Další díl seriálu Běhej lesy má své vítěze v každé kategorii. Většina z nich ale, jak bylo vidět na tvářích a na pohodové atmosféře, běželi právě pro tu pohodu. Nejnáročnější byla trať na padesát kilometrů. „První těžký kopec je na Rozmezí. Ale každý maratón je náročný a doběhnout ho je už vítězství. Tento se láme tak po čtyřicátém kilometru. Kopec ze Smědavy je také velice náročný," potvrdil Koucký.

NECHYBĚLI PROFÍCI

Na trati nechyběli ale také profesionální běžci. Ti startovali na nejdelších tratích. Padesátku mužů vyhrál Přemysl Ježek z AC Slovan Liberec, který ji zvládl za tři hodiny a dvacet dva minut. Nejrychlejší ženou byla Kateřina Kašparová z Kladna s časem čtyři hodiny a dvě minuty.