Mistrovství republiky jednotlivců v trojbandu na velkém stole se konalo v jablonecké herně sportovního kulečníku. Domácí hráči se v turnaji rozhodně neztratili. Oddíl reprezentovali tři, ostřílený a zkušený hráč Josef Tichák, na technické disciplíny na velkém stole převážně zaměřený Janis Ziogas a trojbandová jednička, Jan Hudák. Josef Tichák měl trochu smůlu na rozlosování, a tak po úspěšném postupu z kvalifikace do hlavní soutěže neprošel do vyřazovací části.

Narazil na vítěze

Janis Ziogas, i přes nepříjemné zdravotní problémy, postoupil ze skupiny mezi osmičku nejlepších. Jenže díky dosaženému generálnímu průměru narazil hned ve čtvrtfinále na pozdějšího vítěze Gazdoše. A to by byl v podání Janise skoro zázrak přes něho přejít. Osmé místo v celkovém pořadí ale určitě není zklamáním.

Největším želízkem v ohni byl Honza Hudák, který bojoval o postup mezi poslední čtyři nejlepší hráče. A kdo ví, jak by všechno dopadlo. Jenže Honza se kromě svých utkání, jako předseda oddílu a hlavní organizátor, staral také o ostatní záležitosti spojené s turnajem. Jednou to bylo stravování, podruhé například problémy s technikou. Čtyři dny, ve kterých se mistrovství konalo, byl v herně mezi prvními a mezi posledními odcházel. A možná i taková skutečnost, že právě na jeho čtvrtfinálovou partii chyběl rozhodčí-zapisovatel a Honza jej musel ještě proškolit z ovládání elektronického záznamu způsobilo, že své utkání neodehrál v pohodě.

Je to „bramborová"

A v závěru se přidalo i trochu smůly, když při poměrně solidním vedení nedokázal dohrát poslední tři karamboly. Nicméně páté místo, které je v kulečníkovém sportu něco jako „bramborová medaile", protože oba poražení semifinalisté berou bronz, rozhodně není žádný propadák.

Mistrovství republiky se konalo pod záštitou jabloneckého primátora Petra Beitla, který se také přišel na hráče podívat a domácí podpořit. Účastníci a organizátoři vyslovili pochvalu jabloneckému nestorovi Josefu Turpišovi. Ten měl, jako obvykle, na svých bedrech po všechny čtyři dny občerstvení, kvalitní a všemi návštěvníky včetně hráčů chválené. Kromě tradiční svíčkové byl tentokrát v nabídce i guláš, bramboračka a sekaná. Možná, že do Jablonce jezdí řada hráčů právě kvůli tomuto takřka domácímu prostředí, perfektnímu jídelníčku a také vynikající atmosféře.

Titul má Havířov

Titul Mistra republiky si vybojoval po skvělých výkonech Ivo Gazdoš, který reprezentoval Billiard Club Havířov.

Za účasti většiny předních hráčů trojbandu se do Jablonce sjelo dvacet devět mužů, žen a juniorů ke čtyřdennímu klání, ze kterého si ti nejlepší odnesli nejvyšší tituly.

Od prvního dne se hrála utkání ve třech předkvalifikacích, pak následovaly čtyři kvalifikační skupiny, ze kterých postoupili jednotliví vítězové mezi TOP 16. Turnaj pak už zakončily čtyři čtvrtfinálové partie, nejlepší osmičky hráčů, dvě semifinále a finálové utkání. Na zajímavou akci měla zdarma přístup také veřejnost, která mohla sledovat, jak se hraje sportovní kulečník na vysoké úrovni.