Volejbalová reprezentace pod vedením nového hlavního kouče Michala Nekoly se připravuje v domácím prostředí na evropský šampionát. Češi ladí formu v Jablonci nad Nisou, kam si pozvali k měření sil Kanadu, která na sever Čech zavítala v rámci přípravného turné v Evropě.

V prvním ze tří utkání s bronzovým týmem letošní Světové ligy a pátým celkem olympijského turnaje v Riu de Janeiru neuhráli Češi ani jeden z pěti odehraných setů (-22, -23, -22, -23, -22). Další dva duely se budou hrát ve čtvrtek. Program v jablonecké hale začne v 16:30 hodin.

„Byli jsme domluveni na pět setů. Ve čtvrtek ještě odehrajeme dvojutkání na šest setů se dvěma mančafty, aby se zapojili všichni,“ vysvětlil trenér Nekola, který u týmu nahradil Španěla Miguela Falascu a v Jablonci si odbyl domácí premiéru.

V úterním utkání dostalo šanci třináct hráčů. Ze současného výběru nenastoupil smečař Bartoš, jenž má problémy s lýtkem a Zajíček s Demarem.

„Kanada byla důslednější. My jsme měli problém na přihrávce a přišlo mi, že když jsme přihráli dobře, tak jsme byli velmi úspěšní v útoku. Soupeř ale podával velmi dobře technicky a dostával nás pod tlak, což bylo rozhodující,“ konstatoval Nekola, extraligový trenér liberecké Dukly.

„Kanada větší část zápasu v podstatě vedla. I když jsme sety prohrávali o 2-3 body, tak svojí zkušeností a obranou si svoje vítězství pohlídali,“ řekl kapitán a nahrávač Jakub Janouch, jinak opora Dukly Liberec.

Mistrovství Evropy v Polsku začne příští týden v pátek. Čeští volejbalisté se ve skupině ve Štětíně utkají se Slovenskem, Německem a Itálií.

Česká sestava: Janouch, Finger, Džavoronok, Michálek, Holubec, Beer, Kryštof, Zmrhal, Hadrava, Galabov, Mach, Sobotka, Pfeffer, Bartoš, Zajíček, Demar.