„V Itálii jsme jeli vyhlášený noční závod s čelovkami, na který se sjíždí stovky závodníků. Jede se na třicet kilometrů. Klára Moravcová si mezi ženami dojela pro třetí místo. Náš, Radek Šretr byl devátý, Martin Hojdekr desátý a Martin Švarc jedenáctý. A to jsou výborné výsledky. Klára v tomto závodě ještě nevyhrála, přesto, že už tady startovala po šesté. Závod se jede v nadmořské výšce 1800 metrů. Máme problém s aklimatizací. A nejsme sami. Chce to buď přijet hned na start závodu nebo mít čas v místě konání pobýt tak dva tři týdny a důkladně se připravit," uvedl trenér Hásek.

Jeli do Rakouska

Z Itálie přejížděli Jablonečtí do Rakouska, kde se zúčastnili dalšího vyhlášeného závodu v seriálu světových dálkových běhů. „Šretr dojel dvacátý, tedy v elitní skupině. Hojdekr a Švarc na kratší trati zajeli páté a šesté místo. A Klára Moravcová dojela mezi ženami čtvrtá. Potom jsme už přejížděli na známou a náročnou Marcialongu opět do Itálie," komentoval průběh sezóny trenér. Uvedl, že na startu bylo sedm tisíc závodníků. „V každé vesnici jsou připravená sněžná děla, některé části tratě se projíždějí stanem, ve kterém čeká na závodníky občerstvení. Elitní skupina jede celou trať soupaž. V závěru je čeká tříkilometrová stěna, a i tu musejí zvládnout soupaž," popsal závod trenér Hásek.

V tomto 43. ročníku klasického dálkového závodu Marcialonga v italském Val di Fiemme, na sedmdesátikilometrové trati, dojela jablonecká Klára Moravcová na třinácté pozici v čase 18 : 29,7. „V sérii FIS Maraton Cupu, ve kterém se jede osm závodů, máme teď za sebou tři. Klára je v průběžném pořadí na třetím místě. To je velký úspěch, zatím žádná česká závodnice do třetího místa ještě nebyla," připomenul kouč týmu.

Lyžaře jabloneckého Ski Klubu teď čeká ještě pár dnů volna. „Příští týden jedeme na čtvrtý závod FIS Maraton Cupu do Francie. A po něm odlétáme do Estonska.

Sezóna je nabitá

Tam sice zatím nemají sníh, ale snad se pojede. Jednotlivé seriály se prolínají, takže máme ještě před sebou náročnou sezónu," vyjmenoval další plány v kategorii dospělých jejich trenér. A pro milovníky lyžování připomenul tradiční akci na kolečku. Ve středu 24. února pořádají Memoriál Jiřího Bartoše, který má vždy výbornou atmosféru.