Kozákov Challenge 2013 proběhne 24. 27. července a představí tři závodní disciplíny longboard, buttboard a streetluge. První se jede ve stoje, v rámci dalších na prkně jezdec leží.

Nabízí se tedy divácky velmi atraktivní klání, a to jak díky špičkovému obsazení, tak trati, kde se střídají rychlé pasáže s technickými serpentinami.

Přibližně dvouapůlkilometrová trasa začíná vždy na samém vrchu Kozákova a končí v obci Záhoří. Závodníci v jejím průběhu atakují až stokilometrovou rychlost, v nejatraktivnějším diváckém úseku pak není nouze o předjíždění, ale i četné pády.

Pojizerské zápolení patří už k tradičnímu vrcholu domácí downhillové sezóny a je organizován Czech Gravity Sports Association (CGSA). Letos se poprvé stává i závodem série Mistrovství světa pod záštitou mezinárodní federace (IDF).

O podívanou se postarají čeští špičkoví jezdci jako například Lenka Salačová, která se loni jako první Češka v závodě IDF postavila na stupně vítězů nebo Michal Velhartický, několikanásobný mistr ČR. Konkurenci jim budou dělat nejlepší závodníci z Evropy, Severní a Jižní Ameriky i Asie. Mezi nimi bude i český rodák Mischo Erban, držitel rychlostního rekordu v Guinessově knize rekordů (130 km/h) nebo Patrick Switzer, jeden z nejlepších světových jezdců.

Program připraví první ochutnávku už příští úterý a středu. To proběhnou vždy od 10 do 18 hodin volné jízdy (tzv. freeridy). Ve čtvrtek a pátek je na programu kvalifikace (čtvrtek 14 18 hodin, pátek 13 18 hodin). Samotným závodům je věnována sobota od 8 do 19 hodin. V sobotu večer je na programu i vyhlášení vítězů.

Co vás na závodech Kozákov Challenge 2013 čeká uvidíte v tomto videu

Zdroj: Youtube