Liberec Nature Run je jediný závod z běžecké série RunCzech, který se převážně běží v přírodě. Na konci sezony tisíce účastníků vyběhnou z města do jizerských hor. A náramně si to užívají. „Všichni se těší, ale také se zároveň trochu děsí žulového lomu. Když ho však překonají a doběhnou do cíle, mají o to větší radost. Je to velká euforie,“ prohlásil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech, který pořádá mimo jiné i pražský Volkswagen Maraton nebo sérii půlmaratonských závodů.

Účastníci si mohou vybrat kratší 12 kilometrovou nebo delší 22 kilometrovou trasu. Obě zavítají do lomu, delší trasa dovede závodníky až k nádrži Černá Nisa a do sedla Maliníku. Není nouze o kopce ani akční seběhy. Součástí závodního dne je doprovodný program v rámci running expa.

Jiří Prskavec
FOTO: ČT Author Cup 2022 v mlze. Na start se postavil i olympionik Prskavec

V minulém roce na dlouhé trase triumfoval Vít Pavlišta, který na startu letošního ročníku nebude scházet. „Pořadatelé se mi vždy smějí, když trochu zlehčuji náročnost trasy libereckého závodu, ale na Liberec opravdu není trať tak těžká. Na obou distancích je jeden prudší, nepříliš dlouhý kopec a jeden krátký příkřejší sešup. Zbytek jsou krásné pěšinky a krásná lipová alej v Masarykově ulici, obzvláště v tomto podzimním období,“ prohlásil vytrvalec žijící v Liberci. „Žádné časové limity si nedávám, ale samozřejmě bych rád obhájil svoje prvenství z předchozích let,“ dodal Pavlišta.

Mezi další favority závodu patří Jáchym Kovář, loňský vítěz 12 km trati, nebo Jana Pekařová, která loni v Liberci zakončila velmi úspěšnou sezónu, během které vybojovala tři mistrovské tituly (Akademické MČR na 3000 m a MČR v běhu do vrchu – zlato, MČR v silničním běhu – stříbro).