Trojice servismanů, Pavel Štolba, Lukáš Tichý a Tomáš Kašpar mají to štěstí, že jejich manželky se angažují v dění jabloneckého Sokola. „A tak jsme k tomu přišli, protože manželky organizují také náš volný čas,“ odpověděl s úsměvem na rtech Tomáš Kašpar.

A tak svolili k tomu, že nachystají v sokolovně další servis pro případné zájemce. „Mazali jsme od rána, od deseti hodin až do večera. Je to ve spolupráci s českým zastoupením firmy Sfix.

Zajímavá doprovodná akce Jizerské padesátky se konala v jablonecké sokolovně. A nechybělo ani divadelní představení souboru Vosto5.
Padesátka jinak nabídla v Jablonci kavárnu, výstavu, hudbu i divadlo

Lidé buď chodí přímo k nám nebo ho sem pošlou právě kolegové od stánku Sfix na Bedřichově. Z Bedřichova nám také posílají doporučené mázy,“ uvedl Tomáš.

Zájemcům mazali skluzové vozky a do stoupacích máz jen základ. Ostatní si museli nechat domazat před Jizerskou padesátkou přímo na Bedřichově.

Poprvé, ne naposledy

Tomáš Kašpar potvrdil, že se jedná o pilotní projekt a účast splnila jejich očekávání. Profesionální servismen má za sebou už stovky namazaných lyží. „Já a Pavel jsme profesionální servismani. A Lukáš je velmi šikovný a slíbil, že nám přijde taky pomoct,“ dodal Tomáš. Dobře namazat je vždycky velmi zodpovědný úkol. Už od rána mířili do sokolovny lidé, aby si nechali namazat, ale také poseděli v příjemném prostředí, poslechli si zajímavou přednášku, pohovořili u kávy.

Mazání je věda a určitě tvoří velké procento jistoty závodníka, že mu to právě dnes pojede. Připravit lyže je otázkou dvaceti třiceti minut. „Mažu v snowbordcrossovém týmu Evy Samkové, připravuju jí lyže na Světové poháry, představil se Tomáš.

Pavel Štolba se pohybuje mezi biatlonisty, maže lyže biatlonové reprezentaci Kanady. A Lukáš maže, jak je potřeba, nejen celé rodině, ale i všem známým. „Závodníci mají snahu se na lyže vymlouvat, když se nedaří. Na to jsme zvyklí. Už mažeme přes 25 let,“ řekli pánové.

Původně skromný závod nabral léty na popularitě. Lidé si ho ale užívají stejně jako kdysi jeho pionýři.
FOTO: Stopa, stopa! Jizerská 50 není jen o lyžování a vítězství