Už čtvrtý závodní ročník Memoriálu Jiřího Bartoše se konal na lyžařském kolečku nad Břízkami. „První dva se konaly na Jizerce. Byl to závod do kopce. To už kdysi před léty bývala právě myšlenka a přání Jirky Bartoše, který plánoval zorganizovat závod z kořenovského fotbalového hřiště podél Jizery nahoru na Mořinu. Trať byla dlouhá osm kilometrů a měla převýšení tři sta metrů," zavzpomínal Petr Skalický, jeden z organizátorů a také rozhodčí závodu.

Jelo se na Jizerku

A dva takové závody se opravdu uskutečnily. A účast byla také vysoká. Do stop prvních dvou ročníků se postavila i zvučná lyžařská jména, například bývala československá lyžařka Blanka Paulů. Jejím největším sportovním úspěchem byla stříbrná olympijská medaile ze štafety na 4×5 km na Zimních olympijských hrách 1984 v Sarajevu, kde běžela druhý úsek.

Loni už na kolečku

Později ale, spíše z organizačních důvodů, přenesli pořadatelé tuto akci do Jablonce, aby byla také více dostupná všem zájemcům. „Na kolečku se Memoriál konal loni poprvé, a to když se uvádělo do provozu nové osvětlení tratí na kolečku. Letos jsme se ale obávali, že, kvůli nedostatku sněhu bude akce ohrožená," uvedl Petr Skalický.

Ale protože technického sněhu bylo dostatek jak na biatlonovém stadionu, tak na kolečku, připravili pořadatelé dvoukilometrovou trať. „ A ta byla poměrně náročná jak pro kategorii žactva, tak pro ty vyšší. Pozvali jsme přátele, trenéry, svěřence Jirky Bartoše. A medaile předávala Alena Bartošová, Jirkova manželka. A lidí přišlo opravdu hodně, závodníků určitě dvě stovky," dodal Petr Skalický.

Měli k němu blízko

V odpoledních hodinách na trať vyjely mládežnické kategorie. V osmnáct hodin pak dospělí. A potom nastoupili ke vzpomínkovému závodu právě přátele a známí Jirky Bartoše. „Jeli jedno vzpomínkové kolo, všichni ti, kteří si chtěli zazávodit. Nechyběla třeba Irena Roubíčková, svěřenkyně Jirky Bartoše a členka úspěšné biatlonové štafety, Jiří Masařík, další jeho odchovanec, který dosáhl v lyžování výborných úspěchů. Také Miroslav Šimůnek, osobnost jabloneckého lyžování, přišel i trenér Zdeněk Ciler s manželkou a také rodiče naší nejlepší biatlonistky, manželé Soukalovi," vyjmenoval jen některá zvučná jména těch, kteří přišli na Jiřího Bartoše zavzpomínat.

Pozvání na akci přijal také primátor Petr Beitl a Pavel Benc jako předseda úseku běžeckého lyžování Českého svazu lyžování. Na Memoriál přišli také synové Jiřího Bartoše s rodinami. Všichni pak společně zavzpomínali, jaký kus práce pro jablonecké lyžování udělal.