„Je to závod pro děti v soutěži moderní gymnastiky kombinovaného programu a základního,“ informovala o zajímavé akci hlavní rozhodčí Lenka Vaněrková. V dopoledních hodinách se dva kurty jablonecké haly zaplnily nejmenšími dětmi ročníku 2013 až 2011. Odpoledne předvedly své umění závodnice ročníku 2011 až po nejstarší v kategorii dospělých.

OBOU ŠÁREK SI VÁŽÍME

„Do této kategorie patří dvě jablonecké gymnastky. Jedna z nich, Šárka Chovancová, už v oddíle také plní funkci trenérky a rozhodčí. Je to obdivuhodné, že se věnuje dětem a ještě závodí. Druhá, Šárka Málková, dělala dopoledne v Praze přijímací zkoušky na vysokou školu a odpoledne ještě stihla závodit na Jabloneckém korálku. Obě dívky navíc čeká za několik měsíců maturita. Takových závodnic si velmi vážíme,“ zdůraznila rozhodčí Lenka Vaněrková.

Na Jablonecký korálek si našly cestu gymnastky z celých Čech. „I když nám do termínu zasáhly jarní prázdniny a v hale nebyl jiný volný termín, tak jsme s letošní účastí spokojené. Startuje přes sto třicet účastnic. A těší nás, že přijela závodit také děvčata až z Chomutova, Ústí nad Labem, Litvínova. A samozřejmě nechyběly dívky z našeho domácího oddílu TJ Sokol Jablonec – Sportcentrum a TJ Bižuterie Jablonec. Dorazily závodnice i z pražských oddílů, například SK Trium Praha, Motorlet Praha, Vodní stavby Praha,“ vyjmenovala část startovní listiny rozhodčí Lenka Vaněrková. Hlediště haly zaplnili také rodiče gymnastek a fanoušci elegance, pohybu a krásy, kteří podporovali svoje závodnice a vytvářeli příjemnou soutěžní atmosféru. Jablonecké organizátorky také potěšilo, že i přes nová pravidla a změny, nové sestavy, které si ještě neměly čas závodnice příliš osvojit a natrénovat, tak si cestu do Jablonce našly. A právě na Jabloneckém korálku si mohly všechny novinky vyzkoušet. „Smekáme před nimi a jsme rádi za jejich účast,“ poděkovala všem hlavní rozhodčí.

V ČEM DÍVKY ZÁVODILY?

Závodnice musely předvést kombinovaný program. Lenka Vaněrková vysvětlila, co je v něm čekalo. „Je to program pro děti, které cvičí ve dvojboji. Mají dvě sestavy, jedna je povinná pro všechny v dané kategorii stejná. Musí se zacvičit podle přesného popisu a na danou hudbu. Druhou sestavu jim staví trenér podle toho, co dítě zvládne, s jiným náčiním a také podle své choreografické nálady.“

DOMÁCÍ MAJÍ MEDAILE

Z Jabloneckého korálku si medaile a ceny odnesly také domácí závodnice.
ZPMG, kategorie 2013: 1.-2. Nela Prokopová, 3. Laura Bémová
ZPMG C, kategorie 2012: 5. Veronika Kortanová, 8. Lucie Horčičková, 9. Eliška Peroutková, 10. Tereza Matějková
ZPMG A, kat. 2012: 3. Ema Faiglová, 7. Tereza Koloušková
KPMG, 1. kat.: 6. Viola Hojsáková, 8. Elizabeth Angeli Šonková
KMPG, 2. kat.: 5. Liliana Šimková, 7. Adéla Egerová, 8. Michaela Vélová, 11. Johana Klimešová
KMPG, 3. kat.: 8. Martina Habánová, 9. Zuzana Táborská, 11. Eliška Ostrá
KMPG, 4. kat.: 4. Markéta Kopecká, 6. Amálie Peroutková, 10. Bohdana Dubovyková
KPMG, 5. kat.: 1. Šárka Chovancová, 3. – 4. Šárka Málková, 7. Natálie Skuhrová (závodnice všech kategorií reprezentovaly TJ Sokol Jablonec SC)
KMPG B – 2. kat.: 1. Kristýna Filipi, 4. Karolína Šídová, 5. Adéla Šípošová (všechny závodnice startovaly za TJ Bižuterie Jablonec)