„Akci pořádáme tradičně první říjnovou sobotu. Loni bylo na startu přes 450 závodníků od předškolních benjamínků až po dospělé. Přijedou účastníci z celého kraje,“ potvrdil za pořadatele Jan Hásek.

ODMĚNY BUDOU HNED

Závod se koná v lyžařském areálu Břízky. Nejmladší kategorie startuje v 9,30 hodin a vyhodnocení mají pořadatelé připravené hned po doběhnutí jednotlivých věkových skupin. „Závod je součástí seriálu deseti podobných běhů, z nichž čtyři se hodnotí. A náš klub si zatím v kategorii žáků vede nejlépe. I Mšenský přespolák se započítává mezi čtyři hodnocené. Běžce pak čeká ještě poslední, který se koná příští týden ve Vesci. Vítěz obdrží pěkný pohár,“ doplnil Jan Hásek. Tratě povedou v okolí lyžařských. Nejdelší je tříkilometrová a muži ji musí absolvovat v tom nejdelším okruhu třikrát a start mají naplánovaný v 11,50 hodin.

ZAČALY TO OSOBNOSTI

Na počátku více jak padesátileté historie stály osobnosti zvučných lyžařských jmen jako Zdeněk Ciller, Jiří Bartoš, Petr Skalický, Ladislav Plíva, Karel Sklenář a další. A třeba Vladimír Plíva stál také u zrodu lyžařského oddílu. „Na samém začátku to byl závod, který se běhal na trati Jablonec – Černá Hora nad josefodolskou přehradou a zpět do Jablonce. Bylo to na trati dlouhé třicet kilometrů,“ zavzpomínal na začátek mnohaleté tradice Jan Hásek.