Norskému rally jezdci Madsu Ostbergovi se risk vyplatil. Padesát metrů přes sněhové rampy přeletěl a vytvořil tím nový světový rekord. Naneštěstí, protože nešlo o oficiálně ohlášený pokus, nemůže být zapsaný do Guinessovy knihy rekordů. To ale čtyřiadvacetiletému Norovi nejspíš nevadí.

Leccos z jeho umění a dovedností teď budou moct vidět i posoudit diváci a fandové automobilového sportu při Rally Bohemia, která zasáhne i na Jablonecký okres.

Aktuálně čtvrtý jezdec Mistrovství světa WRC a letošní vítěz Portugalské rally Mads Ostberg totiž bude největší hvězdou.

„Dorazila nám jeho přihláška. Na Rally Bohemia bude Mads Ostberg startovat s vozem Ford Fiesta RRC, který bude mít na závodech v Česku premiéru, dosud tu nikdy nestartoval," uvedl za organizátory Petr Eliáš, tiskový mluvčí Rally Bohemia.

Slavnostní start 39. Rally Bohemia bude v pátek 13. července, ale na rychlostní zkoušky se soutěžící vydají až v sobotu a v neděli.

Norská hvězda Ostberg začal svou závodnickou kariéru již v 16 letech v amatérských rally, ale už za rok seděl za volantem vozu WRC. Jednalo se o Subaru Impreza WRC.

V roce 2011 přesedlal Mads na značku Ford, které je věrný dodnes a závodů mistrovství světa se zúčastňuje s vozem Ford Fiesta RS WRC. Jeho spolujezdcem je Jonas Andersson ze Švédska. Mads Ostberg má na svém kontě v současné době celkem 46 startů na mistrovství světa, kde startuje za tým Adapta World Rally Team.

„Už několik měsíců jsem v kontaktu s Johnem Hauglandem, který mi pomáhal najít vhodnou soutěž, kde bych mohl testovat a zlepšit svoje dovednosti na asfaltu. John mi doporučil Rally Bohemia, a proto zde budu startovat," vzkázal do Česka.

„Zkušenosti ze startu na této rally využiji na dalších asfaltových soutěžích včetně Německé Rally. Na start Rally Bohemia se těším, ale netroufám si odhadnout výsledek."