Jan Hásek z Jablonce nad Nisou patří nejen k organizátorům lyžařských závodů, které pořádá Ski Klub Jablonec, ale je také dlouhodobým trenérem úspěšné dálkové lyžařky Kláry Moravcové. Pro ni je dosavadní letošní sezóna, i díky němu, úspěšná. A ještě nekončí, čekají ji další starty. Honza Hásek je její kouč, manager, řidič, prostě doprovod ve všech situacích a za všech okolností.

„Klára trénuje v polských Jakušicích. Naposledy závodila v Polsku, v závodě Bieg Piestow, kde vyhrála hned čtyřikrát, včetně toho nejdelšího ze série závodů, a to na padesát kilometrů. Měla by se ještě zúčastnit závodů v Norsku a ve Finsku, pokud je ale pořadatelé nezruší,“ prozradil další plány trenér Hásek.

Ten v klubu působí už čtyřicet sedm let. Lyžování měl v rodině, lásku k lyžím podědil po strýci a tatínkovi. Poprvé se na ně postavil už v šesti letech. Ve své závodní historii vzpomíná rád na jména svých trenérů : Kosina, Vladimír Zajíček, Bohouš Novotný, Jirka Šimůnek, Ruda Pospíchal, na ty rád vzpomínám, hodně nás naučili a dostávali jsme od nich zabrat. Později mne trénoval Jirka Bartoš. A v době, kdy jsem byl dva roky na vojně ve Vimperku, jsem tam závodil za béčko liberecké Dukly. Po návratu jsem se ještě chvíli věnoval závodění, ale pak jsem postupně přešel na post trenéra. Začal jsem ve 22 letech společně s Láďou Huškem trénovat dorostence. Pak jsem nastoupil do střediska mládeže a ve 28 letech jsem začal trénovat dospělé. A u těch jsem zůstal dodnes,“ popsal svoji lyžařskou kariéru Honza Hásek.

Kláru Moravcovou už trénuje třináct let. Rád vzpomíná i na ostatní, se kterými v rámci své trenérské práce spolupracoval. „V našem klubu máme víc velmi šikovných závodnic. Většina těch, kteří od nás po skončení závodnické kariéry odešli, jsou dnes úspěšní jinde ve sportu, například Tomáš Kašpar je servismanem Evy Samkové, Lukáš Sacher působí ve funkci sportovního ředitele úseku běhu svazu lyžařů, Vítek Zahula dělá servis u švýcarské běžecké reprezentace. Lidi, kteří odsud vzešli, působí dál v různých oblastech lyžování jak doma tak v zahraničí,“ zavzpomínal Honza Hásek.

V jeho šlépějích jdou i dcera a syn. Oba za Ski Klub závodili. A i když se vydali na vlastní životní dráhu, dále se lyžování věnují.