Jaká je konkurence, kteří závodníci jsou nejlepší, řadíme se třeba do první poloviny?
Před třemi lety byla situace zcela odlišná. Závodilo do deseti národností. Letos bylo na závodech 22 národností. Silné národy, Rakousko, Itálie, Rusko, Německo, vysílají do závodu povolené čtyři závodníky. Maximálně tři z každého národu se mohou nominovat do finále. Je tedy čím dál složitější se dostat na pódium i v Národním poháru. Tereze Bártové se přesto podařilo být druhá v Národním poháru a v jednom závodu se nominovat do finále.

Jaké máte k dispozici saně, stejně kvalitní, jako ostatní?
Protože jsme stále zařazení do tréninkové skupiny FIL, jezdíme na zapůjčených saních. Používaný materiál nás začíná limitovat na výkonech. FIL skupina je především pro začátečníky a pomáhá národnostem, které teprve začínají. Používané saně tomu přesně odpovídají. Naše vlastní saně nejsou v kondici, aby se daly použít na závodech světového poháru.

Máte nabitý program až do poloviny února. Jak zvládáte přesuny mezi jednotlivými závody a jak se tam o vás pořadatelé starají?
Tuto sezónu je kalendář postaven tak, že mezi jednotlivými závody jsou veliké přejezdy. Mezi závody ještě dojíždíme na tréninky. Domluvené termíny tréninků se hodně mění, protože zimní počasí nedorazilo ani do Alp. Kvůli teplému počasí musíme měnit dráhy nebo jsou tréninky zcela zrušené. Pořadatelé jednotlivých závodů si dávají hodně záležet na průběhu a na propagaci. Závody světového poháru navštěvují komisaři mezinárodního olympijského výboru. Jízda na saních na přírodních drahách totiž kandiduje na ukázkové sporty na příští zimní olympiádě.

Jaký máte cíl pro letošní sezónu?
Sezóna se přehoupla do své druhé poloviny. Na závodních lze pozorovat únavu, která se nastřádala za poslední měsíc a půl. Čím dál častější jsou zranění. Bohužel, ani nám se nevyhnuly úrazy. Věřím, že u jednoho zlomeného kotníku se česká bilance zastaví. Podobné zranění vyřadilo závodníky z Rumunska, Bulharska, Turecka a dokonce i z Itálie.

Budete mít možnost sledovat naše sportovce na olympiádě?
Čas na sledování televize, bohužel, moc nemáme. Program je nabitý. Po tréninku následuje příprava saní, rozbory jízd. O víkendech závody. Přejezdy na další hotely a další závody. Samozřejmě, že víme, že se naše výprava chystá na olympiádu a držíme všem palce. Hlavně našim sáňkařům. Ale sledovat budeme asi jenom výsledky nebo zpravodajské sestřihy.