„Začínáme u nás jako první, turnajů pro muže je v celé sérii šest. Jedničkou mezi nasazenými je opět Petr Michnev, který se zúčastnil už v loňském roce na Proseči dvou turnajů a oba vyhrál. Letos je na startovní listině polovina českých a polovina zahraničních tenistů,“ informoval prezident ČLTK Jablonec Milan Hajátko. Další turnaje této série se konají například v Praze, v Opavě nebo ve Valašském Meziřící.

Turnaj je lákavý hlavně tím, že v sázce je tentokrát 15 000 dolarů, což je o pět víc než v letech minulých. V pondělí a v úterý jsou na programu kvalifikační utkání, od středy se hraje hlavní soutěž a finále čeká na nejlepší tenisty v neděli 29. října. „Hráči také získávají body do žebříčku ITP. Patnáct tisíc dolarů se rozdělí mezi všechny hráče, kteří se dostanou do hlavní soutěže. Takže i první, který prohraje v hlavní soutěži, neodejde s prázdnou. Vítěz většinou získá kolem 1300 dolarů,“ uvedl prezident ČLTK.

Na prosečské kurty se budou už den před zahájením sjíždět tenisté z celé Evropy. Chybět nebudou reprezentanti Holandska, Ukrajiny, Slovenska, Polska, Německa, Francie, Ruska, Rakouska a dalších zemí. „Na letní turnaje k nám ale jezdí i účastníci ze zámoří,“ připomenul Milan Hajátko. K českým železkům v ohni patří Petr Michnev, Michal Konečný, Marek Jaloviec, Tomáš Papik, Robin Stanek, Marek Gengel, Michal Schmidt, David Poljak, Petr Nouza a další. 

Na prosečských tenisových kurtech se už představilo mnoho zvučných jmen, které dnes patří do světového žebříčku, třeba Vondroušová, sestry Plíškovy, Siniaková, Veselý a další. „Dnes jsou to hráči na světové špici. Zajímavé je, že to byla převážně děvčata,“ zavzpomínal prezident ČLTK.

Velkou tenisovou nadějí je také jablonecký Jiří Lehečka. „Letos jsme i díky němu a Honzovi Plevovi, dvěma patnáctiletým hráčům, vyhráli první ligu a v prosinci nás čeká baráž o postup do extraligy. Honza je odchovanec z Mostu, Jirka je od nás. A ten neprohrál v první lize ani jeden zápas. Navíc byl i v týmu, který vyhrál titul Mistra Evropy do 16 let a také byl v širším výběru družstva, které vyhrálo titul Mistra světa ve stejné věkové kategorii,“ pochlubil se právem jen některými úspěchy jabloneckých tenistů Milan Hajátko. Jiří Lehečka již nyní trénuje v Prostějově pod vedením daviscupového trenéra Navrátila. „Jirka má základ od nás a my máme radost z toho, že jsme mu za pět let, co tady hrál, pomohli vybudovat tenisovou cestičku na vyšší posty,“ zdůraznil prezident klubu.

Na halový turnaj mužů se může přijít veřejnost zdarma kdykoliv podívat. A za dva měsíce znovu. To se bude konat stejná akce pro ženy. „V prosinci, od 4. do 10., nám svěřili organizaci dámského turnaje,“ připomenul Milan Hajátko.