„Letos pořádáme už 45. ročník mezinárodního Závodu přátelství. První se konal v roce 1972. A za tu dobu se v něm představili závodníci z celého světa, ze všech kontinentů. Někteří z nich se pak stali mistry světa nebo olympijskými vítězi. Jsme rádi, že také každoročně můžeme představit nové talenty,“ uvedl k zajímavé akci předseda komise skoků na trampolíně České gymnastické federace Vladimír Zeman.

PÁRY SE VŠEM LÍBILY

Letošního ročníku se zúčastnilo dvě stě padesát závodníků z třinácti zemí a k k tomu ještě osmdesát synchronních párů. Právě jejich disciplína, ve které skáčou dva na dvou trampolínách, ale stejnou sestavu, byla pro diváky velmi přitažlivá. „Nechybějí tady reprezentanti Polska, Německa, Rakouska, Švýcarska, Belgie, Nizozemí a dalších států. Úroveň závodníků je vysoká,“ uvedl Vladimír Zeman.

MAJÍ NEJLEPŠÍ PODMÍNKY

Než tento závod zakotvil v Jablonci, putoval po republice. Nejlepší podmínky pro poslední ročníky našli pak ale pořadatelé v Jablonci. „V roce 2011 jsme zde uspořádali závod Světového poháru. A od té doby už jsme v této hale zakotvili. Chválíme spolupráci s halou, tak s místními hotely a Sportem Jablonec s.r.o.,“ uvedl V. Zeman. Českou republiku nemohla, vzhledem k poranění, reprezentovat největší naděje, liberecká Zita Frydrychová. Za měsíc čeká české trampolinisty Mistrovství světa v Bulharsku a v roce 2018 ME v Baku.