V týmech zvítězila lyžařská štafeta Dukly Liberec ve složení Magál, Jakš a Koukal. Mezi mládeží získal vítězství atlet z Turnova Jaromír Mazgal, před střelkyní z Manušic Gabrielou Vognarovou. Třetí byla lyžařka Petra Hynčicová z Dukly Liberec.

V kolektivech mládeže vyhráli atletičtí junioři AC Syner Turnov.Vyhlašovali se i nejlepší handicapovaní, kde zvítězili stolní tenista René Tauš a stolní tenisté SKST Liberec. V kategorii veteránů připadlo prvenství judistovi Milanu Vágnerovi. Trenérem roku se stal Miroslav Petrásek z Dukly Liberec.

Během nabitého programu, který následoval mezi příletem Lukáše Bauera z dějiště Světového poháru v norském Oslu a slavnostním večerem v libereckém Divadle F. X. Šaldy, si tento třiatřicetiletý rodák z Ostrova nad Ohří našel čas i pro zodpovězení několika otázek Deníku:

Jaké to je přijímat už po čtvrté cenu v prestižní anketě o nejlepšího sportovce roku v Libereckém kraji?
Je to pro mě především obrovská čest, protože jsem zvítězil v kraji, kde je nesmírně velké soustředění zimních sportů a skvělých sportovců. Vyhrát v takovéhle konkurenci je prostě super pocit. Moc za to svým příznivcům děkuji. Není to pro mě ale jen ocenění. Je to i radost ze setkání se mými příznivci a zároveň s ostatními sportovci, třeba z letních sportů. Milý a příjemný večer na závěr sezóny a zároveň veřejné ocenění mých sportovních výsledků. A moc si vážím také toho, že jsem vůbec byl nominován mezi sportovci regionu, odkud přímo nepocházím, i když od jara trénuju za Duklu Liberec.

Zmínil jste trénování. Co pro vás znamená to, že společně s vámi zvítězil v anketě i váš dlouholetý trenér Miroslav Petrásek?
To je samozřejmě skvělé, protože mé výsledky jsou z velké části i jeho zásluha. Moc mě to potěšilo.

Další oceněnou je i mladá reprezentantka z Liberce Petra Hynčicová, jak vidíte budoucnost běžeckého sportu u nás? Vloni jste to neviděl příliš optimisticky?
Tak v první řadě musím říct, že mě těší ocenění Petry, která je velmi dobrou lyžařkou, což dokazují její výsledky. Navíc jsem byl jejím patronem na Evropské zimní olympiádě mládeže EYOWF, takže mě její vítězství v anketě těší dvojnásob. To, o čem jsme mluvil, spíš směřovalo k mezerám, které cítím v kategorii juniorů. Mezi tou a naší dospělou kategorií cítím velkou díru. Ale talenty v běžeckém sportu určitě jsou a Petra k nim bezesporu patří.

Uvažujete už o stěhování do Liberce?
Uvažoval jsem o tom už několikrát. Ale běžecké podmínky jsou pro mě zatím lepší u nás v Krušných horách, na Božím Daru. Abych pravdu řekl, ve Vesci jsem toho zatím moc nenatrénoval… Ale jinak se tu cítím doma. Už i proto, že moje žena pochází ze sousedního Jablonce nad Nisou, kde jsem byl až do loňska v SKP Jablonex. Takže se s celým krajem cítím velmi spřízněn. Ale nejsem tu jen já, musím myslet i na rodinu, která je na „Božáku“ doma.

Vyhovují vám podmínky v Dukle Liberec?
No rozhodně. Je to naprosto skvělé. Je znát, že je to silná organizace s dobrým zázemím. Ale tím nechci rozhodně říct, že jsem nebyl naprosto spokojen i v SKP. Důvodem, proč jsem do Dukly konečně přešel, byl ten, že celá mužská reprezentace trénovala pod Duklou a já jsem byl po celá léta jediným hříšníkem. Rozhodl jsem se přejít ke zbytku manšaftu a pomoci tak týmovému duchu. Být na závěr své kariéry s ostatními pod jednou střechou.

Lukáš Bauer

Narozen 18. srpna 1977 v Ostrově nad Ohří. Je nejúspěšnějším českým běžcem na lyžích v historii olympijských her. Z olympiád si přivezl tři medaile. Na hrách v Turíně v roce 2006 vybojoval stříbro v závodě na 15 kilometrů klasicky. Ve Vancouveru v roce 2010 získal hned dvě bronzové medaile: v individuálním závodě na 15 kilometrů volně a ve štafetě. V sezóně 2007-2008 suverénně vyhrál Tour de Ski a Světový pohár v běhu na lyžích 2007/08. Svůj triumf na Tour de Ski zopakoval i v sezóně 2009/2010. V téže sezóně byl druhý ve SP.

Věnoval se rovněž cyklistice - v roce 1995 startoval ve Špindlerově Mlýně na Mistrovství Evropy MTB v závodě cross country juniorů. V té době se rozhodoval, jestli bude závodit na kole nebo na lyžích. Manželka Kateřina Bauerová je bývalá reprezentační lyžařka, mají spolu syna Matyáše a dceru Anetu. Bauer je zetěm bývalé běžkařky Heleny Balatkové-Šikolové, která získala roku 1972 na ZOH v Sapporu bronzovou medaili. Společně žijí manželé v Božím Daru.

DOSPĚLÍ

1. Bauer Lukáš (SKP Jablonec, Dukla Liberec), lyžování. Třetí místo na 15 km volně a 3. místo ve štafetě na 4x10 km (ZOH Vancouver 2010), SP 2009/2010 celkové 2. místo, vítěz Tour de Ski, vítěz 15 km klasicky na MČR v Harrachově, několikanásobný mistr republiky.
2. Koukal Martin (Dukla Liberec), běh na lyžích. Bronz ze ZOH ve štafetách. Mistr ČR ve sprintu a druhý na 10 km volně.
3. Bank Ondřej (Dukla Liberec), lyžování. 7. místo - superkombinace na olympiádě.
4. Šlesinger Michal (SKP Jablonec), biatlon. Účastník ZOH (16., 17., 18. a 29. místo), 4., 6. a 9. místo ve SP, vítěz celkového pořadí Českého poháru.
5. Churavý Pavel (Dukla Liberec), sdruženář. 5. místo na olympiádě.
6. Koudelka Roman (LSK Lomnice nad Popelkou), skoky na lyžích. Dvanáctý na ZOH, 1. místo na MČR.
7. Znamenáček Pavel (Sport Relax Česká Lípa), karate. Mistr světa v kata, vicemistr světa v kata Open (všechny styly), mistr světa v kata týmu, 3. na MS v sebeobraně.
8. Chocová Petra (PK Česká Lípa), plavání. 5x 1. místo a 2x 2. místo na MČR, na ME 50 Budapešť: 9. místo 50 m P, 2x 14. místo 100 a 200 m P, ME 25 Eindhoven: třikrát finále - 7. místo 50 m P, 8. místo 100 m P a 4x50 m pol. závod, účastník MS v Dubaji, kde obsadila 15. místo na trati 50 m P.
9. Nedvěd Petr (Bílí Tygři Liberec), hokej. Lídr extraligového týmu.
10. Trejbal Filip (TJ Spartak Rokytnice nad Jizerou), lyžování. Účastník olympiády, 16. m. ve SP (slalom), 10. místo na EP.

KOLEKTIVY DOSPĚLÝCH

1. Dukla Liberec, lyžování. Štafeta Jiří Magál, Martin Jakš, Martin Koukal - 3. místo na ZOH 4x 10 km.
2. SKP Jablonec, biatlon. Štafeta ve složení Soukup, Vítek, Dostál a Šlesingr obsadila 7. místo na ZOH.
3. Dukla Liberec, lyžování. Sprint dvojic: Kožíšek a Koukal - 6. místo na ZOH.
4. Baumit Jablonec, fotbal. Svěřenci trenéra Františka Komňackého skončili na 2. místě v lize a zúčastnili se finále Ondrášovka cupu.
5. VK Dukla Liberec, volejbal muži. Účastník Evropského poháru, 2. místo v extralize.

KOLEKTIVY MLÁDEŽE

1. AC SYNER Turnov – družstvo juniorů. Atletika, 1. místo na MČR družstev.
2. Ski klub Jablonec – klasičtí lyžaři. Starší dorost se stal mistry ČR ve smíšených družstvech.
3. Sport Relax Česká Lípa – karate. Tým žáků mistři ČR FSKA, vicemistři ČR FSKA, vítězové SP, dvakrát 1. v EP, 3. na SP.
4. ČKS SKI Jilemnice – běh na lyžích. Žáci – 1. místo v MČR družstev, 1. ve finále série závodů HNKN, 1. v Poháru LK v běhu na lyžích a v přespolních bězích.
5. Baumit Jablonec – fotbal. Ligoví starší žáci se stali vicemistry republiky.

MLÁDEŽ

1. Mazgal Jaromír (AC SYNER Turnov), atletika. Vrhy, dorostenec, 3. místo na 1. OH mládeže v Singapuru, 1. místa na MČR ve vrhu koulí, hodu diskem a oštěpem a vrhu koulí v hale. Rekordman ČR v hodu diskem (60,66 metrů), nejlepší dorostenecký atlet ČR.
2. Vognarová Gabriela (SSK Manušice), sportovní střelba. 2. místo Olympijských hrách mládeže v Singapuru VzPu - 40, 1. v ČP – KZR - VzPu 40 – juniorky, 1. na MČR VzPu 40 juniorky, 1. na MČR - SM 3x20 – juniorky, 4. na MS SM - 3x20 – juniorky – družstva, 4. na MS – VzPu-40 – juniorky – družstva, 1. na MČR 3x 1. na MZ olympijských nadějí SM 60, družstva, 1. na MČR- SM 3x20 – juniorky – družstva.
3. Hynčicová Petra (Dukla Liberec), lyžování. 4x mistryně republiky – sprint volně, 4 km volně, 7 km klasicky, štafety, vítězka celkového pořadí Českého poháru – dlouhé tratě.
4. Kuříková Petra (Bižuterie, LIAZ Jablonec, KC Kooperativa), triatlon, atletika, plavání a cyklistika. 1. na MS v biathle, 3. na ME v duatlonu, 10. na ME v triatlonu, 1. na MČR v aquatlonu, 1. na MČR v běhu do vrchu, 2. na MČR v běhu na 1500 m, 2. na MČR v silničním běhu. Celková vítězka ČP juniorek v triatlonu.
5. Helcelet Adam Sebastián (AC SYNER Turnov), atletika – víceboj. Účast na MSJ, 1. na MČR v desetiboji výkonem 7579 bodů, kapitán družstva juniorských mistrů ČR.
6. Ulíková Hana (Sport Relax Česká Lípa), karate. Mistryně světa v kata, 2. a 3. v EP, dvojnásobná mistryně ČR, 2. a 2x 3. na MČR, vítězka mezinárodní Vánoční ceny.
7. Lopota Martin (Dukla Liberec), lyžování. Mistr ČR do 23 let 15 km klasicky, mistr ČR SD (5/5), 2x 1. místo ČP.
8. Bernátová Kristýna (Sport Aerobic Liberec), aerobik. Sedminásobná mistryně ČR, Evropský pohár - 7x medailové umístění.
9. Jeníková Eva (AC Česká Lípa), atletika. Účastnice MS juniorů, 1. na MČR juniorů v běhu na 400 m překážek, 1. na MČR juniorů v běhu na 400 m v hale. Nejúspěšnější členka extraligového družstva žen.
10. Rappová Anna – Marie (LIAZ Jablonec), atletika. 1. na MČR dorostenek, 2. na mezistátním utkání v Brně si výkonem 591 cm v dálce vylepšila osobní maximum.

HANDICAPOVANÍ

Jednotlivci: Tauš René (SKST Liberec), stolní tenis, vozíčkář. Čtvrtfinále družstev i jednotlivců na MS v Koreji, vítěz Českého poháru, Mistr ČR v jednotlivcích i družstvech, vítěz Středoevropské ligy, vítěz Enersys Cupu.
Družstva: SKST Liberec. Stolní tenis, vozíčkáři. Mistři ČR 2010.

MASTERS

Vágner Milan (Judoclub Liberec), judo. Trojnásobný mistr světa (2x v judu do 100 a nad 100 kg, MS v sambo). Dvě stříbra z MS a jeden bronz z ME. Mistr republiky a Polska.

TRENÉR

Petrásek Miroslav (Dukla Liberec), lyžování. Štafeta mužů získala bronz ZOH ve Vancouveru.