„Tento týden na kolo nesednu, budu relaxovat, zajdu do bazénu, prostě odpočívat, jsou prázdniny a mám pár dnů volna," jasně vylíčila několik zasloužených chvil odpočinku Nikola Nosková, cyklistka KC Kooperativa SG Jablonec. Vyhrává, sbírá medaile, patří k nejlepším nejen v republice. Tu poslední si přivezla z mistrovství světa v cyklokrosu.

Nikole lilo nejvíc

„Letošní se jelo v Belgii, na okruhu, kde se jezdí mistrovství světa ve formuli I. Cyklistika je v Belgii velmi sledovaná. Přišlo devadesát tisíc lidí. Místa tam bylo pro všechny dostatek. Bohužel, nepřálo počasí. Hlavně při závodě, který jela Nikola, padaly hektolitry vody," vylíčil svoje dojmy trenér Miloslav Hollósi.

Potvrdil také, že hvězdy cyklokrosu tam měly davy svých fanoušků. A nechyběli ani příznivci české cyklistiky a samozřejmě i Nikoly Noskové. „Organizace byla výborná, zázemí jak pro závodníky, tak pro návštěvníky také výborné. A takové počasí tak trochu k cyklokrosu patří. Není to prostě sport, který se hraje v halách. A řekl bych, že závodníci jsou na tyto podmínky zvyklí. Je to sport pro tvrdé chlapy a holky, " uvedl k mistrovství světa trenér Hollósi.

Míří na olympiádu

Co se týče reprezentačních akcí, byla účast na MS v cyklokrosu top závodní sezony Nikoly Noskové. Na klubové úrovni ji ještě čekají světové poháry, mistrovství republiky a další. Každý závod je něčím specifický. „Co se týče Nikoly, ta už má za sebou od olympiády mládeže v Číně, přes několik mistrovství Evropy i světa také další starty. Už ochutnala atmosféru nejvýznamnějších cyklistických akcí. A cíl je teď jediný. Probojovat se až na olympiádu a být v ní mezi prvními," popsal cíl jedné z nejlepších cyklokrosařek v republice, kterou se může pochlubit právě cyklistický oddíl Sportovního gymnázia v Jablonci. Připomenul, že start na reprezentačních akcích může být pro závodníky i stresující, protože odpovědnost dobře reprezentovat nejen svůj tým, ale především republiku, je zavazuje k nejlepším výkonům. A jejich nervozita se tím násobí.

Bednu neplánovala

„Nečekala jsem, že bych vůbec stála na bedně. Nevěřila jsem, že bych měla takovou výkonnost, ještě když tolik pršelo a když jsem předchozí den na této trati několikrát spadla," popsala svoje dojmy z titulu vicemistryně světa jablonecká Nikola Nosková. Před měsícem na téže trati jela světový pohár. A v pátek při tréninku se nevyhnula pádům. „Na těch místech jsem si pak dávala větší pozor a jela jsem tam opatrněji. Už asi trochu pracovaly nervy," popsala minuty závodu Nikola.

Uvedla, že na trati byla pro ni nejnáročnější ta místa, která musela vyběhnout. Za sucha by je určitě vyjela, ale tentokrát to byly úseky s nejtěžšími podmínkami. „My mladý holky jsme už asi neměly ani sílu to vyjet, tak jsme je musely vyběhnout," vrátila se v myšlenkách k nejtěžším minutám mistrovství světa nadějná cyklistka.

„Závod vyhrála Britka, se kterou nikdo nepočítal, nikde se neobjevovala. Byl to její druhý start. Na medaile mělo šanci asi šest závodnic. Vždycky sehraje roli mnoho faktorů, třeba aby nespadly, aby neměly technickou závadu a další. To, na co jsme se mohli připravit, jsme zvládli dobře. A jen jsme čekali, aby se neobjevilo něco, co závodník ani nikdo jiný nemůže ovlivnit. Takový je každý závod. Fyzicky na tom ale byla naše Nikola dobře," dodal trenér Hollósi.

Desetitisíce fanoušků byly na trati slyšet. Nikola potvrdila, že o nich věděla, ale soustředila se především na svůj výkon.

Pojede i do Dubaje

Osmnáctiletá závodnice a studentka gymnázia má před sebou ještě dlouhou cyklistickou trasu, na které chce uspět co nejlépe. A nakročeno má výborně. Potvrdila, že cyklistice se chce věnovat i profesionálně. Určitě by se jí mohla věnovat v létě i v zimě tak, jako třeba závodnice Holandska nebo Francie. Mohou přijít také zajímavé nabídky. Teď je ale na prvním místě maturita, která ji čeká příští rok. „Co se týče dalších startů, bude se Nikola teď připravovat na Mistrovství světa v Dubaji, které se jede na konci října. Čeká ji také Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v kategorii do třiadvaceti let. A stále si zahráváme s myšlenkou, že se zúčastní i největšího sportovního podniku, olympiády. A na to se připravuje už od listopadu. Ta situace může nastat. A to už je pak krok do velké cyklistiky. A pak už je to o tvrdém profesionálním sportu, " popsal další plány své svěřenkyně Miloslav Hollósi.

Ředitel jí blahopřál

Velké oslavy po zisku stříbrné medaile, jak Nikola potvrdila, ale se nekonaly. S reprezentací se zúčastnila společné večeře a pak byla ráda, když si šla lehnout. A jak minuty před a po závodě prožíval trenér? „Od pátku jsem nic nejedl a vůbec jsem nespal, spadlo to ze mne až v sobotu večer. Jako když jdete k maturitě. Je to spíš nervozita z toho, aby závodníci přežili, byli zdraví. A aby si uvědomili, že to oni sami chtějí dělat," uvedl kouč. Nikole hned po závodu telefonoval ředitel školy Tomáš Hofrichter, který ji pogratuloval k titulu vicemistryně a popřál další úspěchy.