Karolína Plíšková, narozená před 25 lety v Lounech, dosáhla v roce svého čtvrtstoletí významného sportovního úspěchu: v pondělí v novém žebříčku WTA bude uvedena na prvním místě, tedy jako momentální nejlepší světová hráčka. Je to první česká tenistka v historii, které se něco takového povedlo, neboť Martina Navrátilová post světové jedničky získala až v době, kdy měla občanství USA a sportovala za tuto zemi.

Dvojčata s talentem

První sportovní krůčky dělala Karolína v Lounech, kde se také narodila. A nebyla sama: sportovat začala společně se sestrou Kristýnou, svým dvojčetem. Kristýna rovněž hraje tenis na špičkové úrovni, nyní se pohybuje kolem 40. místa světového žebříčku.

Karolína Plíšková začínala s tenisem v Lounech. „Už tehdy bylo vidět, že má velký potenciál a talent,“ říká Vladan Malkus, nynější šéftrenér mládeže lounského tenisového klubu. Karolína se sestrou Kristýnou už během dětství prokazovaly talent a brzy odešly trénovat do větších klubů, nicméně v Lounech jejich kariéru pozorně sledují dodnes. „Úspěch Karolíny je pro nás určitě velké plus, děti potřebují mít sportovní vzory, ke kterým mohou vzhlížet. To jsou přesně ty momenty, na které můžeme děti přitáhnout ke sportu,“ sdělil Vladan Malkus.

Karolína Plíšková
První trenérka Plíškové: Je na ní vidět dřina, síla a kondice

A rodí se na tenisových kurtech v Lounech nová světová jednička? „Máme několik dětí, které mají talent, ten potenciál vidíme. Například náš mladší dorostenec Jan Stolín už hraje na mezinárodních turnajích. Ale je to běh na dlouhou trať, k velkému úspěchu na světové scéně je ještě strašně práce s mnoha úskalími,“ říká šéftrenér lounského klubu, kde nyní hraje tenis padesátka dětí.

Na těchto tenisových kurtech v Litvínově u Koldomu začínala současná královna ženského tenisu Karolína Plíšková pod vedením trenérky Zuzany Rolenčíkové.Zdroj: Deník/Edvard D. Beneš

Na těchto tenisových kurtech v Litvínově u Koldomu trénovala současná královna ženského tenisu Karolína Plíšková pod vedením trenérky Zuzany Rolenčíkové od svých sedmi let.   Foto: Deník/Edvard D. Beneš

"Raketu jsem poprvé držela v ruce ve čtyřech letech. Začínala jsem v Lounech na kurtech u řeky. Později jsem tenis ale jezdila hrát do Litvínova, kde bylo středisko. Pak už Praha," vzpomněla na začátek své kariéry Karolína v dřívějším rozhovoru pro Deník.

Karolína Plíšková si splnila cíl pro letošní sezonu, dostala se do elitní třicítky žebříčku.
Oblíbená píseň tenistky Karolíny Plíškové? Dám dělovou ránu, vtipkuje

V Litvínově Karolínu Plíškovou trénovala Zuzana Rolenčíková. O osmnáct let později tato žena sleduje, jak její tehdejší svěřenkyně usedá na trůn pro světovou jedničku. Je z toho nadšená. „Mám samozřejmě velkou radost. Její výsledky z poslední doby ukazují, že jde správným směrem. Navíc si myslím, že jí moc prospělo spojení s trenérem Davidem Kotyzou,“ říká Zuzana Rolenčíková, která sledovala poslední zprávy o Karolíně z dovolené v Rakousku.

Před osmnácti lety s malou Karolínou a její sestrou Kristýnou začínala na tenisových kurtech v Litvínově. Obě dívky šly nejdříve do tenisové školičky, odkud se po čtyřech měsících přesunuly právě k Zuzaně Rolenčíkové.

„Poté, co jsem v klubu skončila, jsem se osobně věnovala jen těmto dvěma holkám. Tehdy to ještě nebylo tak rozšířené, že by se trenér věnoval jen jednomu nebo dvěma dětem a ne třeba dvaceti. A tím se vlastně dívky nastartovaly, protože jsem se mohla důkladně věnovat pouze jim,“ vzpomíná Zuzana Rolenčíková. „Je to už hodně dlouho, co jsme spolu pracovaly, ale když dnes na ni koukám, hrozně se mi líbí jak servíruje, jak při své výšce chodí do balónů a jak zvládá pohyb po kurtu. Je na ní vidět dřina, velká kondice a síla. Spojení s trenérem Kotyzou byl pro Karolínu velmi dobrý tah,“ uvedla její první trenérka.

Karolína Plíšková.
Lounská tenistka Karolína Plíšková bude světovou jedničkou!

"Pamatuji si obě dvojčata, když je maminka vozila do střediska v Litvínově. Od malička byly obě dívky dobré, měly talent a navíc je tenis hrozně bavil. Tenisové základy jim dala trenérka Zuzana Rolenčíková. Dlouho nebylo jasné, která z nich bude lepší. Karolíně pak podle mě pomohla spolupráce s trenérem Jiřím Vaňkem a výkonnostně odskočila," vzpomíná bývalý tenisový funkcionář a odborník na tento sport Jaroslav Přibyl z Ústí nad Labem.

Čerstvý životní úspěch Karolíny sklízí pozitivní ohlasy i u mnoha jejích fanoušků na sociálních sítích. „Moc gratuluji za sebe a za všechny Louňáky. Je to super, že mají Louny takovou rodačku. Jen tak dál a přeji vám vydržet na té špici co nejdéle. Vím, je to dřina, ale stojí za to. Držím palce,“ napsal Václav Landa z Loun. „Louny jsou na vás pyšné,“ přidala se také Jitka Lukášová.

Málem utekly k atletice

Přitom nechybělo málo, aby úspěšné sestry zanechaly tenisu a přešly na atletiku. V takovém případě bychom si o české světové tenisové jedničce mohli nyní jen nechat zdát. „Sportovní úspěchy obou sester, Karolíny i Kristýny, nyní s radostí samozřejmě sleduji a držím jim palce. Váže se k nim i jedna zajímavost. Před asi osmi až devíti lety jsem měl čest je přivítat v našem atletickém oddíle. Tehdy přišla jejich maminka s žádostí, abychom je vzali do zimní přípravy. Děvčata určitou dobu nechtěla dělat tenis, ale chtěla dělat atletiku. Do přípravy jsme je tedy vzali, nebyl žádný problém. Potom rodina i dívky přehodnotily záměry a znovu se vrátily k tenisu. Jsem za to moc rád – i díky tomu dnes máme obě děvčata na špičkové světové úrovni, z jedné je dokonce čerstvá nejlepší hráčka světa,“ vzpomíná Radovan Šabata, dlouholetý sportovní trenér a nyní také starosta Loun.

Karolína Plíšková ve Fed Cupu proti Španělsku.
Legenda Navrátilová: Plíšková může být jedničkou. Má na to hru, tělo i hlavu

Město Louny už na začátku letošního roku ocenilo Karolínu Plíškovou Zvláštní cenou města Loun za její dosavadní sportovní úspěchy a i přínos k propagaci města a regionu ve světě. Cena byla vyhlášena v divadle v Lounech v rámci ankety Nejúspěšnější sportovci okresu Louny, kterou tradičně pořádá náš Deník. „Karolína kvůli svému nabitému programu tehdy nemohla přijet a osobně cenu převzít, ale jsme dohodnuti, že se ve městě objeví někdy během letošního roku a cenu si odveze,“ dodal Radovan Šabata.

Skromná holka, říká partner

„Dokázala to. Tvrdě dřela a zasloužila si to víc, než kdokoliv jiný. Navíc i přes obrovské úspěchy v celosvětovém měřítku zůstává tou skromnou holkou, v podstatě tou samou, kterou její nejbližší poznali už před mnoha lety. Hluboce ji uznávám jako tenistku, ale mnohem víc ji obdivuji jako člověka,“ okomentoval úspěch moderátor Michal Hrdlička, současný partner Karolíny Plíškové.

A co říká ke svému úspěchu sama novopečená světová jednička? „Být světovou jedničkou je pro mě obrovská zodpovědnost. Cítím velké odhodlání, budu dál tvrdě trénovat a chci ukázat, že si tenhle status právem zasloužím,“ uvedla na svých webových stránkách Karolína Plíšková.