Alois Škeřík připravil v Jablonci půdu vyznavačům kickboxu, když založil svůj klub s názvem Iron Fighters kickboxing. Dnes patří k organizátorům jedné z největších akcí v republice, Night of Warriors, která se uskuteční v sobotu 25. dubna od 18 hodin v liberecké Home Credit aréně.

Jste jeden z hlavních organizátorů této velké přehlídky kickboxu, co ještě dnes a zítra musíte řešit?

V první řadě bych chtěl, aby zaznělo jméno Martin Berka, spolu táhneme propagaci bojových sportů v Libereckém kraji už nějaký ten rok. V těchto dnech vrcholí příprava našich boxerů. Z organizačního hlediska to ani nejde popsat, kolik je to práce, například propagace, zajištění zázemí pro zápasníky, rozhodčí, inspektory, vyřizování víz cizincům, jednání s partnery. Také je potřeba dát dohromady scénář večera, zkrátka se vždy těšíme, až tomu bude konec. A konečně se vyspíme.

Co je nejnáročnější pro takovou velkou akci zajistit?

Jako na všechny sportovní akce je největší starostí sehnat partnery, kteří akci podpoří, aby se mohla vůbec konat. Složit startovní listinu patří určitě taky k těm úkolům, které vám přidají na vráskách. Zpravidla totiž týden před konáním galavečera někdo odpadne kvůli zranění.

Kolik máte pozvaných závodníků a kdo patří k těm TOP?

Každý galavečer se snažíme mít jedenáct zápasů, takže zveme tento počet bojovníků proti našim domácím válečníkům Night of Warriors. Určitě největší hvězda je Jan Soukup, ikona bojových sportů v Čechách. Dále nastoupí Michal Krčmář, v Česku profesionální jednička ve váze do 72 kg. Bojovat budou i ukrajinští soupeři a budou určitě hodně nepříjemní.

Odmítl někdo pozvání?

Pokaždé někdo odmítne, ať už z důvodu peněz, zranění nebo ze zápasové vytíženosti.

Dostanou za zápasy peníze?

Zápasníci dostávají finanční odměnu, ale je to začarovaný kruh. Nepokryje jim to ve většině případů ani náklady na přípravu. Zasloužili by si mnohem víc za to, co podstupují v tréninku a v zápase. Ale dokud tento sport nebude pravidelně v TV a v podvědomí lidí, nebude to lákat velké partnery. A tudíž jsou možnosti organizátorů velmi omezené.

Na který zápas byste chtěl fanoušky upozornit?

Hlavní zápas večera, Jan Soukup proti Chorvatovi, to bude ve vzduchu viset KO a pak Marek Procházka a jeho premiéra v profesionálním boxu. Pro ženské publikum jsme zařadili dvě utkání děvčat, protože mají stále větší ohlas. Takže bude dívčí válka v podání Sandry Málkové a Martiny Fendrichové. A asi bych ještě upozornil i na předzápas malých dětí. Zařadili jsme ho proto, aby rodiče viděli, že v jabloneckém Iron fighters i v libereckém BFC pracujeme s dětmi na vysoké úrovni.

Kdo bude reprezentovat váš jablonecký klub a v jakých kategoriích a zápasech?

Martina Fendrichová v thaiboxu do 65 kg, Alexander Klimov v amatérském boxu do 75 kg, Sandra Malková v K1 do 58 kg, Marek Procházka ve svém prvním profesionálním zápase v boxu, Georgij Fibich a Petr Kareš v K1.

Který zápas bude nejnáročnější a nejtěžší?

Nejtěžší a nejvyrovnanější bitvu očekávám mezi domácím Poitrem Nakonechnyim a Michalem Krčmářem z pražského týmu Lanna Gymu.

Mají závodníci nějaké speciální požadavky, které jim musíte jako organizátoři splnit?

Nic speciálního, jen standardní věci jako je domluvená váha. A musí absolvovat zdravotní prohlídkou.

Chystáte něco pro návštěvníky a fanoušky bojového umění?

Prioritou jsou zápasníci, snažíme se poskládat atraktivní startovní listinu pro veškeré publikum. K Night of Warrioirs patří neodmyslitelně také charita. Ne jinak tomu bude i tentokrát. Budou se dražit sošky pro chlapečka po těžké operaci nádoru na mozku.

Jak hodnotíte svůj výkon v ringu na NoW 6 s odstupem času a ukážete se ještě také v ringu?

S odstupem času musím říct, že jsem udělal v přípravě spousty chyb. Myslel jsem si, že se dokážu připravit sám. Ale to byla bláhovost. Jakmile nemáte za sebou trenéra, který se vám přilepí na krk, když se chcete při tréninku vyhnout cviku, který vám zrovna nevoní, tak je to špatné. Zápasník nechce končit stejně tak jako fotbalista. Má svůj sport rád. Bohužel ale nemá možnost jít do nižší ligy.

Už nechce boxovat, protože je moc zkušený a nebezpečný. A ten, kdo by chtěl, je zase už výkonnostně jinde, a najednou je tu bezvýchodná situace. Hlava chce, ale tělo už nezvládne to, co je potřeba. Do toho vlezou pak ještě vlivy pracovní, osobní a musíte si přiznat, že váš sportovní čas vypršel. Já nejsem ještě tak starý, takže snad se mi ještě povede skloubit vše tak, abych zavítal opět mezi provazy. Ale pokud se to nepodaří, vezmu to prostě jako realitu.