Jaká byla trať, zmokli jste?
Slejvák nás stihl při posledním kole. Běželo se mi ale docela dobře. Na to, že se v přípravě spíše věnuji kolečkových lyžím, myslím, že přespoláky jsou skvělé zpestření tréninků.

Pomýšlel jste na zlato?
No, pořádně mě proháněl druhý Ondřej Tuka, který je také ze Ski klubu Jablonec. Takže to byl pro mne určitě zajímavý a užitečný závod. Chtěl jsem vyhrát.

Přetahovali jste se tedy spolu na trase o vítězství?
Ano, na špici jsme se střídali. V závěru jsem měl víc sil já a porazil jsem ho, ale jen o malinko. Ale naštěstí to vyšlo. (Petr Knop: 37:35:6 a Ondřej Tuka 37:36:3).

Proč jste si přišel zaběhat?
Než jsem začal lyžovat za Duklu Liberec, závodil jsem za Ski klub. Takže je to moje domácí půda. Každému bych tento přespolák doporučil. Schází se tady silná konkurence a hodně lidí. Je tady na kolečku vždycky bezvadná trať a ještě lepší atmosféra.

Sportujete od dětství, ještě jste neměl chuť skončit?
Takovou fází prochází asi každý sportovec, že chce někdy svůj sport už pověsit na hřebík a věnovat se něčemu jinému. Důležité je vytrvat. Láska ke sportu u mne zatím vždycky vyhrává.

Jaké máte další plány?
Letos je to určitě zimní olympiáda a Tour de ski. To jsou moje dva velké cíle.

A máme na tu silnou konkurenci mezi světovými běžci?
Určitě ano. Do světové špičky jsme několik let patřili. Jen nám teď trochu ten lyžařský svět utekl. Ale já věřím, že se do něj zase dostaneme a třeba i předeženeme biatlon.

Co váš tedy čeká v nejbližších dnech, kde budete trénovat?
Už šestnáctého října odjíždíme na Dachstein, tam už se začíná lyžovat. Pak budeme týden trénovat doma a odjedeme zase na sníh. A začne příprava na lyžích. A pak nás už čeká seriál světových pohárů.

Lyže tedy teď už nesundáte až do jara?
Ano, dá se říct, že to tak vyjde až do dubna.