Nedařilo se. Vysoká nadmořská výška unaveným českým biatlonistům nesvědčila. V hromadném závodě mužů skončili čeští reprezentanti až ve třetí desítce, jejich štafeta doběhla až třináctá. Ještě hůře se dařilo štafetě žen, která byla až šestnáctá. Jedinou víkendovou radost tak připravila fanouškům Gabriela Koukalová třetím místem v závodě s hromadným startem.

Víkendový program v italské Anterselvě přitom začal pro český biatlon optimisticky. Gabriela Koukalová po pomalejším rozjezdu do závodu se postupně propracovávala vpřed a do posledního okruhu vyrážela na vedoucí příčce.

Náročný program se však projevil na úbytku sil a doslova jen pár desítek metrů před cílem přišla o prvenství. Nedokázala odolat náporu německých rivalek Nadine Horchlerové a Laury Dahlmeierové. „Jsem nadšená, že jsem znovu na stupních vítězů," uvedla přesto Koukalová na tiskové konferenci po závodě.

KOPEC SMŮLY

Během závodu se Koukalová potýkala i s neskutečnou porcí smůly. „Musela jsem hned třikrát měnit hůlku. Nebyl to pro mě šťastný závod," prozradila v rozhovoru pro Českou televizi česká jednička, která i tak získala poprvé v Anterselvě umístění na stupních vítězů v kariéře.

V následné štafetě mužů se bojovalo o nominaci na mistrovství světa. Na smůlu Koukalové navázal Ondřej Moravec, kterého bodl hůlkou do obličeje jeden ze soupeřů a notně jej rozhodil. Kritickou ztrátu nabral na druhém úseku Adam Václavík, který musel na dvě trestná kola. „Nepopral jsem se s tím dobře. Je to tragédie," glosoval svůj výkon. Následné dva úseky už Michalové Šlesingr a Krčmář pojali tréninkově.

Mužské tápání pokračovalo i včera. Trio Čechů obsadilo v závodu s hromadným startem místa v poslední třetí desítce.

ŠPATNÝ DEN

Posledním závodem před MS byla ženská štafeta. I zde bojovaly reprezentantky o nominaci, také v tomto závodě ale nepřesvědčily. Lucie Charvátová musela na jedno trestné kolo, běžecky nepřesvědčila ani Lea Johanidesová. „Měla jsem špatný den, jen jsem se tam motala," sebekriticky uznala Johanidesová, která se ve Světovém poháru představila po třech letech.

Puskarčíková a Vítková už tedy neměly šanci se špatným výsledkem cokoliv udělat a vytáhly tým alespoň na šestnácté místo.