„Máme přislíbenou účast olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého, který bude pro diváky největším lákadlem. Přijedou i další olympionici, Ondřej Cink nebo Jan Škarnycl. Představí se také domácí borci, odchovanci KC Kooperativa SG Jablonec, například Honza Nesvadba, Jirka Novák. Chybět nebudou ani starší žáci z KC Kooperativa, Matyáš Bredler, Vojta Března, v kadetech David Honzák a Zdeněk Peterka. V juniorech se na start postaví Václav Sirůček, Adam Šimůnek a Jakub Hrubý. V kategorii masters pojede Dominik Vrána a v kategorii Elite Jan Šírek," vyjmenoval domácí borce z KC Kooperativa Miloš Vrána, jeden z hlavních organizátorů.

Pojedou také ženy

Jablonecký tým má svá želízka v ohni samozřejmě také v dívčí a ženské kategorii. Ambice na vítězství mají třeba Pavla Havlíková, Elizabeth Ungermanová, Nikola Nosková, Nikola Bajgerová, Tereza Lošmanová. „Družstvo Kooperativy určitě má šance na přední umístění. Někteří pojedou medailové posty. Na vítěze čekají jak finanční odměny, tak drobné dárky a ceny od sponzorů," připomenul Miloš Vrána. Pochvaloval si také letošní spolupráci s firmou Preciosa, která pro tento závod vyrobila ještě speciální skleněné ceny. Ze Znaku Malá Skála získali pořadatelé ještě poháry a pro ženy také hezké přívěšky s českými granáty.

Mysleli na nejmenší

A Preciosa nezapomněla ani na kategorii nejmenších. Ti si odnesou, vedle drobných dárků a sladkostí ještě skleněnou vzpomínku. A co vlastně závodníky na Bedřichově čeká? Určitě náročný závod. Jak uvedl Miloš Vrána, bude mít také zajímavá místa. „Nejodlehlejší kout bude u památníku Expedice Peru ve směru na vrchol Velbloudu. Není to místo technicky náročné, ale odlehlé. Nejtěžší pasáže jsou pak kolem památníku, kde je třeba přejezd přes lávku," popsal část trasy organizátor.

Kolo není za kačku

Na takový závod už musejí závodníci přijet s kvalitním kolem. Aby bylo konkurenceschopné, stojí od čtyřiceti padesáti až do sto padesáti tisíc korun. Profesionální může být i dvakrát třikrát dražší.