Jak jste se jako žena dostala k rádiem řízeným rallye modelům?

K tomuto koníčku mě přivedl přítel Marek Střihavka, současný mistr České republiky. Já sama se tomu věnuji přibližně tři roky.

Je těžké se naučit auto na dálkové ovládání řídit?

Je to neskutečně obtížné a stále se to učím. Ale to říká i přítel, který s modely závodí již sedm let. Nejsložitější je řídit rc model do kopce či z něj, protože i v těchto úsecích musí být člověk pořád co nejrychleji za vozem, i když z kopce ujíždí. Je to vážně složité.

Koná se závodů RC rallye modelů hodně?

Těch akcí je opravdu mnoho. Objíždíme závody po celé republice a díky příteli se účastníme i mistrovství České republiky.

JBC 4X Revelations 2017.
Na Dobrou Vodu dorazí tisíce lidí. JBC 4X Revelations startuje

Jak moc se modely podobají skutečným vozům?

Jedná se opravdu o reálné zmenšeniny v poměru jedna ku deseti. Musíme dodržovat i ty karoserie, které ve skutečnosti jezdili. Nemůžeme si pořídit jen tak něco. A musíme zachovat i pohon. Pokud konkrétní vůz jel například jako dvoukolka, tak i tady musí jet. Musí to být opravdu stejné.

Kolik stojí takový závodní model?

Vlastníme například dva modely, které stáli přibližně třicet pět tisíc korun. Kolem patnácti tisíc stojí průměrně dobré auto. Nedá se přesně říct, co by na autech bylo nejdražší. Například pneumatiky stojí několik sto korun na jeden závod, protože se sjedou a nedají se už znovu použít. Je to drahý koníček. Ale vždy si říkáme, že někdo chodí do hospody a my zas máme tohle.

Jak vypadá taková údržba modelu?

Když se vrátíme domů ze závodů, tak další tři nebo čtyři dny přítele vůbec nevidím. Modely kompletně rozebere do posledního šroubku a poté je znovu skládá dohromady. Vše kompletně zkontroluje případně opraví. Ale samozřejmě jsou i lidé, co přijedou domů a strčí auto do krabice.

Jak probíhá domácí příprava a tréninky na závody?

Jediné co trénuji je běhání. Protože závody jsou čím dál tím rychlejší a teď už potřebuji lepší fyzičku. Na začátku mi přítel hned dal auto a vzal mě na závody. Prostě mě do toho hodil, ale ono je to asi nejlepší. Naprosto mě ten sport pohltil.

Tomáš Slavík.
Hodiny odpočítávají, do bikové show zbývá pár dnů

Jaké jsou délky závodů?

Každá erzeta je úplně jiná, ale například tady v Albrechticích v Jizerských horách byla první dlouhá asi dvě stě metrů, další až kilometr. Ale například v Sosnové měla erzeta i kilometr a čtvrt. To je pak opravdu náročné.

Co musí správný závodník zvládat?

Samozřejmě je důležitá pozornost, fyzická kondice i postřeh. Vždy říkám, že závodník musí mít jedno oko na autě a druhé na trati. Někdo si trať prochází i před závodem, ale já si jednotlivé zatáčky nepamatuji. I vzdálenosti za autem se u každého liší, někdo si nechává odjet auto dál, já například běhám přímo za ním.

Jaký je zatím váš největší úspěch?

Zatím jsem byla nejlépe celkově druhá v sérii pěti závodů republiky. To bylo před dvěma lety ještě v juniorské kategorii. Nejlepší výsledek letošní sezóny jsem zaznamenala minulý víkend na šampionátu Safaricup, kde jsem vyhrála kategorii žen a skončila třetí v kategorii elite.

Co vás nyní čeká za závod?

Nyní mě čeká důležitý závod v podobě Mistrovství ČR v Březolupech a poté na konci července závod v Liberci.