DALA NÁM TEDA ZABRAT

Drezúrní soustředění se konalo na jablonecké jízdárně dva dny a nejedno oblečení účastníků bylo pořádně propocené. Daniela Diringerová odtrénovala deset dvojic, jezdec a kůň. Lekce trvala třicet minut a dvojice dostala pořádně zabrat. Akce měla svůj řád a účastníci přesně věděli, kdy a co udělat a jak koně opracovat. „Nejprve si půl hodiny opracoval sám jezdec svého koně a pak přešel k drezúře pod vedením Daniely Diringerové. A co znamená koně opracovat? Musí ho vyvést z boxu a kůň se musí nejprve rozhýbat, stejně tak jako každý sportovec před výkonem. Chodí v kroku, kluše, cválá. Pak teprve přišla na řadu práce s trenérkou a cvičili jsme drezúrní prvky. Kůň se například učil chodit odzadu, pracovat podle jezdce, aby chodil dobře vyklenutý, aby ho nebolela záda,“ uvedla Martina Pavlasová.

MĚLI NEJVĚTŠÍ ZÁJEM

Akce se zúčastnili i mimojablonečtí jezdci se svými koňmi, devadesát procent účastníků ale tvořili členové domácího jezdeckého oddílu TJ JO NISA. „Taková drezúra je náročná jak pro koně, tak pro jezdce,“ potvrdila Martina Pavlasová. A připomenula, že jablonečtí koňáci mají před sebou bohatou závodní sezónu.

ZAČNOU NA PTÝROVĚ

Odstartují ji na farmě Ptýrov u Mnichova Hradiště, kde se konají skokové závody. „Chceme se v novém prostředí na začátku sezóny rozkoukat. Pojede asi pět koní. Máme nové členy, nové koně. Letos chceme být hodně vidět,“ připomenula Martina Pavlasová.

Zajímavé akce se na jízdárně konají často. Příští víkend, 1. a 2. dubna, zase pořádají kurz se skvělou instruktorkou Madelaine Perić Chlupáčovou. Účastníci se naučí jezdit na koni lehce, s rovnováhou, harmonií a s uvolněním, tak, aby jim kůň vydržel co nejdéle. Více se o akci dozvíte na www:tjjonisa.estranky.cz.