Hned v prvním závodu sezony to pořádně rozpálil Frankie Vojtíšek. A to doslova! Truck jabloneckého závodníka sežehly plameny a úvodní podnik tak pro něj skončil už ve druhém kole. Skvěle vyrazil za obhajobou titulu Adam Lacko. Pilot roudnické Buggyry se stal hrdinou úvodního dne - v obrovských bolestech a úmorném horku si dojel pro dvě druhá místa.

„Za dnešek spokojenost. Myslím, že jsme z toho ranního trápení nakonec vytěžili maximum,“ oddechl si na závěr náročného dne vyčerpaný Lacko. Úřadující šampion teprve před měsícem podstoupil komplikovanou operaci břišní dutiny a start v Misanu zvažoval až do poslední chvíle. Lacko nedbal rad lékařů a nakonec se rozhodl riskovat zdraví. A vyplatilo se! V rozpálené kabině sice trpěl, ale odměnou mu byl důležitý přísun bodů v boji o titul.

Hned úvodní závod sezony se změnil v obrovské drama. Sotva se začalo závodit, na okruhu zavlály červené vlajky. Závod ve druhém kole přerušil hořící truck Čecha Vojtíška. „Prokousával jsem se z posledního místa dopředu a najednou se ozvala rána. V kameře jsem viděl oheň, tak jsem se snažil okamžitě zastavit. Když jsem vyskočil, tak už tam byl hasič a oheň uhasil,“ líčil v depu Vojtíšek. Dramatický okamžik bral s tradičním úsměvem. „Nebál jsem se, že bych mohl shořet. To se stává,“ culil se truckový nezmar, který den před závodem oslavil 57. narozeniny.

Video: hořící truck Vojtíška

Obletovaným hrdinou prvního dne byl Lacko. Na pódium v hlavním závodu mu pomohl restart po Vojtíškových problémech. Evropský šampion se prosmýkl na třetí místo a to už nepustil. Po dodatečné penalizaci v cíli druhého Španěla Antonia Albaceteho za překročení maximální rychlosti se Čech posunul na stříbrnou pozici. „Naštěstí se mi povedl restart a podařilo se mi protáhnout na třetí místo. Pak už jen neudělat chybu, protože sebemenší zaváhání by znamenalo propad,“ vyprávěl Lacko.

V hendikepové jízdě, kdy si první osmička prohazuje pořadí, se Lacko prokličkoval ke stříbrnému poháru přes čtyři protivníky. „Mám obrovskou radost. Na startu jsem měl trochu štěstí, že jsem se vyhnul tý mele a protáhnul se bez škrábance na třetí místo. Pak jsem čekal na chybu Janieca, ta přišla v předposledním kole. Musel jsem si jen hlídat Hahna a ten nakonec dojel až čtvrtý, takže jsem na něj nějaký bodík stáhnul.“

Na Vojtíškův hořící truck doplatil v prvním zápolení Oly Janes. Britský nováček v barvách Buggyry dostal na olejové skvrně hodiny a první závod nedokončil. Ve druhé jízdě se pak probil z poslední řady na 11. příčku.

Hlavní sobotní závod opanoval Němec Jochen Hahn, v polovičně bodované jízdě s hendikepem kraloval jeho krajan Sascha Lenz. Úvodní podnik sezony pokračuje v Misanu dvěma nedělními závody.


Vojtíšek: Nebál jsem se, že bych shořel

Ani nebezpečný okamžik zkušeného matadora Frankieho Vojtíška nerozhodil. „Strach jsem neměl, to se stává,“ mávnul rukou několik minut poté, co musel prchat z hořícího tahače.

Zničený speciál Vojtíška.Zdroj: Buggyra

Víte, co zapříčinilo požár?
Praskla kardanka a prorazila palivovou nádrž. Nafta šla na rozpálené kotouče, a proto vznikl ten oheň.
Měl jste strach?
Nebyl jsem vyděšený, to se stává. Jsem rád, že se mi jelo velice dobře. Auto je sice zničený, ale já jsem spokojený. Je to paradox.
Kromě plamenů se z auta linul i mohutný černý dým. Nedostal se do kabiny?
Vůbec. Vidíte, že kombinéza zůstala bílá, jako bych si ji právě zval na sebe. Do kabiny nic nešlo, ani jsem nic necítil. Nebál jsem se, že bych se udusil.
Jaké jsou škody?
To uvidíme, až auto umyjeme. Snad to nebude nic vážného.

Mistrovství Evropy tahačů – úvodní podnik sezony v Misanu (Itálie):
1. závod: 1. Han (Něm./Iveco), 2. Lacko (ČR/Buggyra) +8.707 , 3. Albacete (Šp./MAN) +11,109, …Vojtíšek (ČR/MAN) a Janes (Ang./Buggyra) nedokončili.
2. závod: 1. Lenz (Něm./MAN), 2 Lacko +4.755, 3. Janiec (Fr./MAN) +8,197, …11. Janes +1:17.417.