Lepší bylo o 24 sekund jen německé kvarteto Nicole Wötzelová, Vanessa Hinzová, Franziska Preussová a Karolin Horchlerová. Třetí Ukrajinky, obhájkyně prvenství z Osrblí, zaostaly za svěřenkyněmi Jiřího Holubce o 3,1 sekundy.

Česká štafeta žen navázala dnes v Bulharsku přesně po dvaceti letech na titul mistryň světa z roku 1993, kdy v Borovci dominovaly Jana Kulhavá, Jiřina Adamičková, Iveta Knížková a Eva Háková.

"Myslela jsem, že snad umřu," říká Lea Johanidesová 
Pod stříbrný úspěch českého biatlonu na ME se podepsala také Lea Johanidesová. Rodačka z Ústí nad Orlicí, která startuje za SKP Jablonec,  bojovala ve štafetě na druhém úseku a čistou střelbou posunula Češky do medailových pozic.
Právě Johanidesová dokázala využít chyb svých soupeřek a zadělala přesnou střelbou na skvělý výsledek. „Pamatuji si akorát poslední kolo, kdy jsem odstřílela bez dobití a dostala jsem se tak na třetí místo, ale dlouho jsem byla přesvědčená, že jedu čtvrtá," vzpomíná. 
„Vůbec jsem netušila, že vedoucí Ukrajinky šly trestná kola. Rusku přede mnou jsem dojela a předjela z kopce, ale za chvíli mi na záda dýchala Němka, která mě pak před posledním kopcem předjela a já myslela, že tam už asi umřu. Nakonec jsem se ještě dokázala nějak zmáčknout v posledním zalamováku a do cíle jsem za ní dojela asi dvě sekundy," říká Johanidesová.
 
„Divila jsem se, že předávám na třetím místě. Všechny holky dnes odvedly vynikající výkon a jsem moc ráda, že to takhle dopadlo."

„Obtížné podmínky zvládly holky výtečně. Kluci ze servisu podali taky skvělý výkon. Docela mě Lea (Johanidesová) překvapila, válčila báječně hlavně na střelnici. Všechno se odehrávalo při finiši u Verči (Zvařičové), kdy nedala šanci ani Ukrajince, která na ni dorážela. Poradila si se soupeřkami ukázkově. Pochválit musím všechny čtyři. Jitka (Landová) nezpanikařila a Eva (Puskarčíková) štafetu na svém úseku taky podržela," konstatoval po závodě trenér Jiří Holubec.

Podstatná pro stříbrný triumf byla skutečnost, že žádná z českých biatlonistek nezklamala. Všechny bojovaly jako jedna žena. Jitka Landová dobíjela sice víc, než si sama představovala, nicméně na čelo moc neztrácela. Na druhém úseku připravila pevné základy úspěchu naprosto neomylná Lea Johanidesová, která vytáhla českou čtveřici na třetí místo.

"Věřila jsem nám od rána," říká Verča Zvařičová

Biatlonová smolařka Veronika Zvařičová, která díky nemoci přišla o start na domácím světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě, si spravila chuť. V posledním závodu ME v bulharském Bansku vybojovala stříbro se štafetou žen.

„Věřila jsem nám od rána, snažila jsem se holky nehecovat, že to dáme! Nikdy nevíte, co se v biatlonu může stát (úsměv). Přišla zase mlha, a to nám pomohlo. Musím holky pochválit, lyže frčely, prostě se nám to dnes všechno sešlo. Pořád je ale co zlepšovat," říká Veronika Zvařičová z SKP Jablonec.

Česká finišmanka své soupeře doslova děsila svým výkonem. Vždyť měla druhý nejrychlejší běžecký čas a na střelnici neměla konkurenci vůbec. „Když mně Evík (Eva Puskarčíková) předávala, měla jsem soupeřky před sebou a snažila se je sjet a udržet to. Díky mlze se mi podařilo odstřílet jen s jednou dobíjenou a ty přede mnou kroužily na trestném kole. Už mě přepadala myšlenka, že podržet stojáka a snad to dá do vysněného čtvrtého místa," vzpomíná Zvařičová.

Jenže po druhé střelbě, kdy Zvařičová také jednou dobíjela, se na ni dotáhla Ukrajinka a Norka se dostala dokonce před ni. Jenže jablonecká závodnice zmobilizovala všechny síly a dostala se za mohutného křiku týmových parťáků před Norku. „Pak už jsem věděla, že z kopce mě nedojedou a dorazila jsem do cíle, vyždímaná a šťastná… Tohle jsem nečekala."

Kvalitně zaroštovala pod živým plamínkem třetí v pořadí Eva Puskarčíková a Veronika Zvařičová jako „zvíře" deklasovala tři bezprostřední rivalky z Ukrajiny, Norska a Ruska. Připomněla tak svůj báječný finiš ze štafety SP v Ruhpoldingu, kde zajistila Češkám bronz.

„Ležka byla v pohodě, na tu jsem si věřila, že ji dám hned, jak jsem zalehla. Problém byla ta stojka, no… Jednu ránu si člověk řekne, že dobije lehce, ale když se mu rozklepou kolena, raději nemyslet. Už jsem se viděla na trestném kole, když ani ta druhá náhradní nespadla. Naštěstí spadl poslední výstřel. Při předávce Olí (Veronice Zvařičové) mi už šly oči šejdrem. Je fantastická, že takhle v závěru udržela nervy a vybojovala to," svěřila se po stříbrném závodu Eva Puskarčíková.

Pořadí v cíli: 1. Německo (0+10) 1:11:12,7; 2. ČR (0+9) +24,0; 3. Ukrajina (4+11) +27,1; 4. Norsko (1+12) +40,6; 5. Rusko (2+15) +1:11,2; 6. Slovensko (4+15) +3:07,9.

Autor: Jan Doležal