Už třetí ročník sportovního desetiboje s názvem Zimní sportovky se konal v jabloneckém hotelu Břízky. Akce je stále více oblíbená a počet účastníků se rok od roku zvyšuje. Letos se zúčastnilo přes šedesát odvážlivců, kteří si poměřili síly v deseti disciplínách.

Jedním z hlavních organizátorů byl manažer hotelu Jan Vorel. „Mezi disciplíny patřily i netradiční sporty jako bowling, šipky nebo stolní tenis. Neopomenuli jsme ale ani sjezdové lyžování a biatlon. V plánu byl také orientační běh na sněžnicích. Ale pro nedostatek sněhu jsme uspořádali klasický orienťák," seznámil s programem sportovek organizátor.

Myšlenka vznikla před třemi lety, kdy si pořadatelé uvědomili, jak široké sportovní vyžití nabízí nejen hotel, ale také jeho okolí. Vyzkoušeli první ročník a teď už se počet sportovců zvyšuje. Z Jablonce se zúčastnila čtyři družstva, takže ani zastoupení domácích nebylo v oslabení.

Přijeli a zvítězili

Závodníci se do Břízek sjeli z různých koutů republiky. Dorazili z Trutnova, Prahy, Kadaně, ze šluknovského výběžku a z dalších míst. Zástupci Trutnova přijeli letos poprvé a přihlásili se na poslední chvíli. A odjeli jako vítězové mužské kategorie.

První den se závodníci utkali v bowlingu, šipkách a ve stolním tenisu. V dalším si změřili síly v biatlonovém závodě, který se konal na stadionu v Břízkách. Potom se přesunuli do sportovní haly hotelu Břízky a změřili si síly v tenisu, squashi a badmintonu. Dohrávaly se ještě také zápasy stolního tenisu. Tím ale celodenní program nekončil.

Večer se účastníci vypravili do Bedřichova. A tam je čekala upravená sjezdovka. „Na ní jsme měli deset slalomových branek a závod mohl začít. Rozhodující byl nejlepší čas. Dokonce nám při závodu hrála hudba. V neděli jsme pak nahradili orientační běh na sněžnicích klasickým. Ještě jsme měli v plánu curlingu. K tomu nakonec nedošlo. Hned jsme ho nahradili dalšími disciplínami na jabloneckém zimním stadionu," popsal náročný program Vorel.

Na ledě dali střelbu

Na ledové ploše předvedli svoji rychlost a přesnost střelby a také závody na dvě kola. „Program byl náročný. Ale na účastnících bylo vidět, že si ho užívají. Družstvo našeho hotelu skončilo na pěkném čtvrtém místě. Na příští rok budeme už od teď pilně trénovat," dodal Jan Vorel. Nejvíce se jeho týmu dařilo v šipkách a raketových sportech.

Dobří byli i na sjezdovkách nebo v disciplínách na ledě. „Nedá se říct, že bychom měli nějakou slabinu. Každý má natrénované na něco jiného. Ale je pravda, že dva závodníci z Trutnova zvládali výborně všechny sporty," zdůraznil manažer hotelu.

Poháry je potěšily

I když, jak uvedl organizátor, Zimní sportovky nejsou o cenách, neodešli vítězové s prázdnou. Nejen, že za absolutně nejlepší výkony dostali krásné poháry z firmy Preciosa, ale stejně je potěšily i dárkové koše, po zásluze také lahev sektu a další dárky od sponzorů. „Sportovky nejsou o cenách, ale o tom, aby si u nás každý zasportoval a uvědomil si, že jak hotel, tak jeho okolí nabízí bohaté sportovní vyžití, které nám může každý závidět. Určitě uspořádáme opět příští rok další ročník," připomenul Jan Vorel.