Cabernet Moravia je naší mladou odrůdou. Vyšlechtil ji pan Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe. Zweigeltrebe bylo vyšlechtěno ze Svatovavřineckého a Frankovky. Byla zapsána do Státní odrůdové knihy roce 2001 a zaujímá necelé jedno procento z ploch výsadeb.

Zrání hroznů je velmi pozdní, se sklizní od poloviny října. Plodnost je výborná a pravidelná. K výrobě vysoce jakostních vín je třeba objem sklizně snižovat. Barva vína je tmavě granátová.

Ve vůni nalezneme především jemné kabernetové tóny s nuancemi lesního ovoce a černého rybízu.
Chuť je kabernetově ovocná, ve vyzrálých vínech s příjemnými povidlovou dochutí a harmonickou tříslovinkou. Vhodnost ke skladování je dobrá.

Víno odrůdy Cabernet Moravia se podává se především k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům. Závěrem lze říci, je-li technologie dobře zvládnuta a pocházejí-li hrozny z těch nejlepších a nejteplejších tratí, patří Cabernet Moravia ke špičkovým moravským červeným vínům, připomínající vyhlášená francouzská vína, ovšem obohacená o typickou svěží moravskou kyselinku. Po odbourání kyseliny jablečné je víno velmi plné, hebké, s dobře strukturovanými tříslovinami a s dlouhou dochutí.

Příště si povíme o burčáku, jehož sezona je právě v plném proudu.