Původní cabernetovou odrůdou je Cabernet Franc, který je úzce příbuzný s volně rostoucí révou lesní. Přirozeným opylením odrůdou Sauvignon vznikla dnes nejmódnější modrá odrůda Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon je s asi 140000 hektary celosvětových výsadeb na sedmém místě mezi nejrozšířenějšími odrůdami.

Říká se o něm, že nemilosrdně vytlačuje ostatní modré odrůdy z jejich tradičních areálů rozšíření. Někteří fanatičtí milovníci těchto vín jsou ochotni zaplatit vysoké sumy za vína z extrémně nízkých sklizní hroznů, která vynikají až neskutečnou hustotou. Tradicionalisté Cabernet Sauvignon proklínají, dovozci jej vyzdvihují v naději na tučné zisky a milovníci vína jsou potěšeni tím, že tu je odrůda, jejíž víno téměř vždy poznají. Synonymum může mít tato odrůda jako Petit-Cabernet, Bouchet nebo Sauvignon Rouge.

U nás byla tato odrůda povolena a zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 1980 a pěstuje se zatím na něco málo přes 1 % těch nejlepších ploch. Hrozny se sklízí od druhé poloviny října. V našich podmínkách se doporučuje redukovat počet hroznů na jednu hlavu révy.

Barva vína je tmavě granátová, někdy s modravým zábleskem, stárnutím se sytost stupňuje. Vůně je typická černorybízová, může připomínat i třešně, ostružiny, zelenou papriku, olivy, cedrové dřevo, marmeládu , hořkou čokoládu, eukalypt či tabák. V chuti je mohutné s dlouhotrvajícím dojmem, příjemně kořenité, u mladých vín silně tříslovité, u vyzrálých sametové.

Plná, aromatická vína Cabernet Sauvignon dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.

V nezralých ročnících a při přetížení keřů úrodou se ve víně Cabernetu objeví zelené tóny, vůně zelené papriky a hrubost. Z vyzrálých hroznů je chuť vždy černorybízová, k ní se pak přidávají podle polohy, půdy, sklizně a technologie další vůně, u velmi koncentrovaných vín ze zámoří vůně marmelády. Ve většině oblastí, kde se ve větší míře pěstuje, je školení vína spojeno s používáním sudů barrique, které předávají vínům další vůně a chuť, zejména po vypalování sudů (toastování). Vína této odrůdy zrají velmi pomalu. Lahvují se po jednom až dvou letech a začínají být příjemná k pití po 4 – 5 letech. Svého optima dosáhnou po 5 – 10 letech, ale i později.

Příště se budeme věnovat u nás pěstované odrůdě Cabernet Moravia.