Nový medailon má přimět řadu pamětníků ke vzpomínce a mladým lidem má přiblížit období osmašedesátého roku. Autorkou numizmatické zajímavosti je mladá výtvarnice a medailérka Lenka Nebeská, která obor Ražená medaile a mince vystudovala na jablonecké umělecko průmyslové škole .

Lícní strana medailonu evokuje pocit rozčarování a zmaru, kdy českého lva v noci na 21. srpna 1968 symbolicky přejely pásy spojeneckých tanků vojsk Sovětského svazu, Německé demokratické republiky, Polska, Maďarska a Bulharska.

Operace Dunaj tak násilně ukončila demokratizační proces v Československu, známý dnes jako Pražské jaro. V opisu je uveden text VPÁD VOJSK VARŠAVSKÉ SMLOUVY. U levé nohy lva jsou umístěny značky mincovny, stejně jako autorská značka Lenky Nebeské, která výtvarný návrh vytvořila.

Rubová strana přibližuje atmosféru po vpádu vojsk. Vedle sochy svatého Václava před Národním muzeem se nachází sovětský tank, označený vpředu pod hlavní svislým pruhem, který najíždí na demonstrující obyvatele. Z jejich siluet je patrný nesouhlas s násilným aktem. Postřílená fasáda muzea připomíná skutečnost, že vojáci neváhali namířit pušky na lidi i budovy.

„Dějiny nezměníme, je však důležité si je připomínat a brát si z nich ponaučení. Zejména pokud jde o události, které tak neblaze ovlivnily směřování naší společnosti," uvedl předseda představena a člen emisní rady Pražské mincovny, která medailon dnes emituje, Pavel Trtík. Pražská mincovna motiv razí do zlata a stříbra v provedení proof a běžná kvalita, současně se na trhu objeví také měděná verze.