V dnešní části seriálu o víně si budeme povídat o dalších nových odrůdách v našem moravském vinném sortimentu. Obě tyto odrůdy bývají vítanými novinkami a ozdobami vinařských přehlídek a soutěží.

Hibernal
Hibernal může pro někoho znamenat spíše pojem z oblasti kybernetiky nebo scifi. Ve skutečnosti je to mladá odrůda s původem v Německu.Vyšlechtil ji pan Helmut Becker křížením (Seibel 7053 x Ryzlink rýnský klon 239 Gm) F 2 generace ve Šlechtitelském ústavu pro révu vinnou v Geisenheimu. Kromě Německa se pěstuje pouze na Moravě, zatím spíše pokusně, do naší Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2004.
Hrozny zrají sice pozdě, ale každoročně do vyšších stupňů přívlastků. Je to odrůda vhodná pro výběry z hroznů i z bobulí.
Barva vína je zelenožlutá. Vůně je intenzivní, plná, s příjemnými ovocnými tóny. Chuť je plná, velmi extraktivní s vyšším obsahem kyselin, které ve vysokých přívlastcích tvoří spolu se zbytkovým cukrem velmi příjemnou harmonii. V projevu vína můžeme nalézt černý rybíz, broskev, tropické i citrusy.
Vhodnost k archivaci je dobrá.
Odrůdu Hibernal můžeme podávat k předkrmům, rybám nebo k mořským plodům. Sladké výběry se dobře hodí k dezertům.
Celkovým charakterem tato odrůda připomíná Ryzlink rýnský nebo Sauvignon blanc. Zajímavá bývají i vína vyrobená technologií sur lie.

Děvín
Děvín je mladou slovenskou odrůdou, kterou vyšlechtili Ing. D. Pospíšilová, CSc., a Ing. O. Korpas, CSc., na KVÚVV Bratislava, a to křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1998. Období sklizně hroznů je přelom září a října, úrody jsou pravidelné, obsah cukrů bývá vyšší a rychle se zvyšuje ke konci zrání. Proto je možné získávat vína s vyššími stupni přívlastků.
Barva vína je zelenožlutá. Vůně je výrazná, aromatická připomínající kořenité tóny Tramínů a Muškátů, objevují se i tóny grapefruitů. Chuť je extraktivní, harmonická, příjemně kořenito-ovocná.
Při delším skladování může víno zhořknout.
Suchá vína odrůdy Děvín lze doporučit k masitým pokrmům s omáčkami. Polosladká můžeme podávat k některým druhům sýrů či k dezertům.
V příští části budeme opět pokračovat v charakteristice odrůd vína pěstovaného na Moravě.