Zpustlý areál bývalé Textilany, ráj divoce bujících náletových dřevin, ožil stavebním ruchem. Minulý týden se tu pracovníci firmy Brex pustili do zpevňování koryt potoků a budou i zčásti zasypávat jezírko, jež leží u areálu. Připravují tak půdu pro budovanou tramvajovou trať do Rochlice.

„Kanál potoka, který sem vytéká z přehrady, byl zakrytý už shnilými žulovými deskami. Potoku dáme nové zatrubnění, ukryjeme jej do takového železobetonového tunýlku. Dno postavíme kvůli rybám, které tady žijí, z kamene,“ prozradil výrobní ředitel firmy Brex Petr Tuček.

Stavbaři kvůli nové trati musejí zpevnit další kus areálu – jezírko. Jeho část zasypou a na okraji postaví velkou opěrnou zeď. „Hotoví bychom měli být zhruba do konce listopadu,“ slíbil ředitel Tuček.

Kvůli další etapě modernizace tramvajové trati čeká opět cestující výluka linek 5 a 11, které jedou do Vratislavic a Jablonce nad Nisou. „Ještě jsme neurčili, kdy výluka začne a jak dlouho potrvá,“ řekl technický ředitel Dopravního podniku města Liberce Ludvík Lavička.

„Dáváme teď dohromady harmonogram prací. Budeme chytřejší do několika dnů,“ dodal. Do konce srpna by měly ze silnice zmizet trakční stožáry, které sem dopravci kvůli stavbě trati přesunuli. Silnice se tak znovu rozšíří.