Uzené maso patří k Velikonocům stejně jako bylinky a vejce. Stejně tak je zajímavé, že v tradiční české kuchyni jsou různé pokrmy pro jednotlivé dny Velikonoc. Z toho důvodu následuje doporučení po jednotlivých dnech.
Zelený čtvrtek – k tomuto dni neodmyslitelně patří různě upravená zelená strava – špenát, zelí, kopřivy a bylinky, které podle tradic zajišťují zdraví po celý rok. Můžeme doporučit bílá suchá vína, zvláště pak neprávem opomíjené Sylvánské zelené nebo Veltlínské. V tento den se také pojídají tradiční jidáše potírané medem, škvarkové placky a někde také vajíčka. Zajímavá by mohla být kombinace s růžovými víny odrůd Frankovka a Zweigeltrebe suchá nebo polosuchá.
Velký pátek – podle tradic znamená den odříkání, smutku a půstu. V dřívějších dobách se lidé museli spokojit maximálně s jedním prostým jídlem denně, nejčastěji s polévkou nebo brambory. V dnešní době je vše naštěstí jinak a pokud máme rádi víno, samozřejmě si jej neodepřeme ani v tento den. K tradiční polévce můžeme doporučit odrůdu Muller Thurgau.
Bílá sobota – o tomto dni si vynahradíme předchozí, alespoň částečný, půst. Nejtypičtějšími jídly jsou různé nádivky, hlavičky, sekaniny, samozřejmě s bylinkami a podílem uzeného masa. Zde můžeme doporučit tradiční moravská červená vína – Frankovku, Svatovavřinecké. Sladké mazance skvěle doprovodí bílá přívlastková vína se zbytkovým cukrem.
Hod Boží velikonoční – bývá ve znamení bohatě prostřeného stolu, kterému vévodí masové polévky a různé úpravy masa podle rodinných a krajových zvyklostí například pečené kůzle, skopové, králík, drůbež, vepřové i hovězí maso.
Podle toho volíme odrůdy od Rulandského bílého, Chardonnay až po červená vína, v případě hutnějších a kořenitějších úprav až po bariková vína odrůdy Cabernet Sauvignon. K odpolednímu posezení neodmyslitelně patří sladký beránek, boží milosti, bábovka, buchty, koláče, ale i dorty. Chybu neuděláme s přívlastkovými Tramíny, Pálavou a růžovými víny příjemně zakulacenými zbytkovým cukrem.
Velikonoční pondělí – to jsou různě upravená vejce, sekaná a studené mísy. A samozřejmě koleda. Dopřejme sobě i koledníkům kvalitní a dobře pitelné svěží moravské víno mladších ročníků, nejlépe bílé, suché a nepříliš aromatické.
Na závěr bych se zmínil o univerzálním společníkovi ke všem pokrmům – dobrému sektu. Můžeme si jej vychutnat jak samotný, tak k jakémukoliv pokrmu. Vhodný je i na samotný závěr posezení.
Autorem textu je sommelier Domu Vína Petr Krejčík, p.krejcik@dum-vina.cz