Rozhodně bude v „aukční síni" rušno. Do dražby jdou s pořadovým číslem jedna medaile, jejichž emise je beznadějně vyprodána. Karel Gott se chystá osobně přihlížet, jak se o numizmatické unikáty strhne souboj nejen mezi sběrateli, ale i investory.

Na prodej jsou připraveny ve nejen jedničky zlatých uncovek, ale i jednička zlaté a jednička stříbrné kilovky.

Na podzim loňského roku jablonecká Česká mincovna vyrazila zlaté uncové medaile s portrétem Karla Gotta. Zpěvák se tehdy ražby osobně zúčastnil a svoji první vlastnoručně vyraženou medaili se rozhodl věnovat na dobročinné účely.

Slavnostní dražba, jejíž výtěžek poputuje Nadaci Naše dítě, se bude konat již příští týden 22. 5. v 19 hodin v hotelu Le Palais v Praze. Nadace Naše dítě pomáhá týraným, zneužívaným, handicapovaným, ohroženým a opuštěným dětem, které se ocitnou v obtížné životní situaci.

Uncovky vyprodané

Vyvolávací cena zlaté uncové medaile s č. 1 je stanovena na částku 55 000 korun. „Dražit se nebude jen první vyražená medaile od Karla Gotta. Do aukce jsme vložili i jedničky všech tří cizojazyčných mutací medailí, tedy ruskou, německou a anglickou, které prodáváme na zahraničních trzích, a dále i jedničky kilogramových zlatých a stříbrných medailí, které vznikly na popud velkého zájmu našich zákazníků," uvádí Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny.

Česká verze zlaté medaile, vydaná v nákladu 250 kusů, je přitom v mincovně beznadějně vyprodaná a obchoduje se na aukčních serverech v relacích okolo 70 000 korun.

„Nadace si velmi váží rozhodnutí pana Karla Gotta věnovat výtěžek dobročinné aukce medailí vyrobených Českou mincovnou právě Nadaci Naše dítě. Věřím, že budeme opět o krůček blíže tomu, aby se stala ochrana dětí věcí veřejnou," říká Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě.

Také kilovky

Zlatá kilogramová medaile s motivem Karla Gotta vyjde v nákladu 5 kusů a stojí 1,5 milionu korun. Stříbrná kilogramová medaile bude mít emisní náklad 50 kusů a zájemce za ni zaplatí 65 000 Kč. Protože jde o opravdu velmi nízký náklad, můžou se investoři do budoucna těšit na zajímavé zhodnocení. „Nejžádanější budou samozřejmě dražené exempláře s číslem jedna. Na aukci bude přítomen i Karel Gott a věříme, že jako poděkování se výhercům aukce dostane i osobního věnování, což ještě zvýší exkluzivitu této investice," uzavírá Brix.

Nadace Naše dítě za 20 let své existence přerozdělila více jak 250 milionů korun ve prospěch handicapovaných, opuštěných a týraných dětí. Pomáhá financovat například pořízení vozíků, polohovacích zařízení, kočárků, ozdravných pobytů a dalších potřeb pro těžce handicapované děti ze sociálně slabých rodin.