„TOHLE NEPAMATUJI"

„Jsem tady dvacet pět let, ale tohle nepamatuji," svěřil se majitel libereckého koupaliště Vápenka Jan Skalník. Podle něj měli za letošek asi čtvrtinovou návštěvnost. „Už jsme spotřebovali všechny rezervy, které nám zbyly z loňského vydařeného léta," vysvětlil. „Je to katastrofa. Musel jsem si vzít úvěr, abych mohl vyplatit nasmlouvané brigádníky," postěžoval si.

NEPOMOHLY ANI SLEVY

Podobně na tom je i vratislavické Sluníčko. „Máme otevřeno od konce května a vstupenky se prodávaly devatenáct dní. A to nepočítám, že jeden den byla tržba za vstupné třeba jen devadesát korun," vylíčil provozovatel Sluníčka Petr Polda.

„Naštěstí máme vyrovnány závazky s brigádníky. Chodili, jen když bylo potřeba," dodal Polda. Podle něj návštěvnosti nepomohlo ani snížení vstupného. Do studené vody se prostě nikomu nechce.

„Sice bylo pár dní hezky, ale nestačilo to, aby se vyhřála voda v bazénu. Musí být teplo aspoň tři dny, aby šli lidi na koupaliště," poznamenal Skalník.

NENÍ NA KOHO SE OBRÁTIT

„Zemědělci nebo vlekaři dostanou i dotace. My máme prostě smůlu, není na koho se obrátit," pokračoval majitel Vápenky.

Město Liberec i Vratislavice se sice snaží koupaliště podporovat, finanční pomoc však pokryje jen část běžných provozních nákladů před sezónou. „Od města jsme dostali dvě stě tisíc, ale to stačí jen do začátku," objasnil Skalník.

70 TISÍC JEN ZA BARVY

Sluníčko dostalo ještě o padesát tisíc korun méně. „Jen nátěr bazénu vyjde na devadesát tisíc. Za barvu a ředidla dáte sedmdesát," vypočítal Petr Polda.

Avšak ani přes letošní katastrofální léto z hlediska návštěvnosti neházejí provozovatelé koupališť flintu do žita. „Musíme prostě doufat, že příští rok to bude zase lepší. Není proč naříkat, nikdo nám stejně nepomůže," uzavřel Polda.

Počasí letos v létě podle meteorologů Průměrná měsíční teplota 18,6 °C byla v červenci o 1,7 °C vyšší než normálně. O něco tepleji bylo na Moravě než v Čechách, průměrná měsíční teplota vzduchu na území Čech dosáhla 18,4 °C, na území Moravy a Slezska 19,0 °C. V polovině srpna se průměrné denní teploty pohybovaly 4 až 8 °C pod dlouhodobým normálem a svými hodnotami připomínaly spíše začátek října. Maximální teploty většinou zůstaly pod 20 °C, jen ojediněle tuto hodnotu překročily. Zdroj: www.infomet.cz