1. dubna tohoto roku vstoupily v platnost čtyři zákony upravující problematiku poskytování zdravotních služeb. Zaměstnavatelů, zaměstnanců i uchazečů o zaměstnání se dotkne zejména znění zákona 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Ten v § 53 zavádí pojem pracovně lékařské služby. Rozumí se jimi zdravotní služby preventivní, které zahrnují:• hodnocení vlivu pracovní činnosti, pracovního prostředí a pracovních podmínek na zdraví,

• provádění preventivních prohlídek,

• hodnocení zdravotního stavu za účelem posuzování zdravotní způsobilosti k práci,

• poradenství zaměřené na ochranu zdraví při práci, ochranu před pracovními úrazy, nemocemi z povolání a nemocemi souvisejícími s prací,

• školení v poskytování první pomoci,

• pravidelný dohled na pracovištích a nad výkonem práce.

Zaměstnavatel musí pracovně lékařské služby pro zaměstnance a osoby ucházející se o zaměstnání zajistit na základě uzavření písemné smlouvy o poskytování těchto služeb s poskytovateli těchto služeb. Těmi jsou poskytovatelé v oboru všeobecného praktického lékařství nebo poskytovatelé v oboru pracovního lékařství.

Podle § 58 uvedeného zákona poskytování pracovně lékařských služeb hradí až na některé výjimky zaměstnavatel.

Osoba ucházející se o zaměstnání musí absolvovat vstupní lékařskou prohlídku u poskytovatele pracovně lékařských služeb, s nímž zaměstnavatel uzavřel písemnou smlouvu.

Pokud by se vstupní zdravotní prohlídce před vznikem pracovněprávního nebo obdobného vztahu nepodrobila, považuje se pro výkon práce za zdravotně nezpůsobilou.

Podle § 59 zákona 373/2011 Sb., výdaj spojený se vstupní lékařskou prohlídkou osoby ucházející se o zaměstnání hradí tato osoba. Zaměstnavatel hradí vstupní prohlídku, pokud s uchazečem o zaměstnání uzavře pracovněprávní nebo obdobný vztah. Toto ustanovení se však nepoužije, jestliže osoba ucházející se o zaměstnání se s případným zaměstnavatelem dohodne jinak. Vstupní prohlídku tedy musí absolvovat i pracovníci s nimiž zaměstnavatel uzavře dohodu o provedení práce. Výdaje vynaložené zaměstnavatelem na pracovně lékařské služby poskytované zaměstnancům jsou daňově uznatelné. Pokud uchazeč o zaměstnání se zaměstnavatelem pracovněprávní nebo obdobný vztah neuzavře , ale obě strany se dohodnou, že vstupní lékařskou prohlídku uhradí zaměstnavatel, pak je i tento výdaj u zaměstnavatele daňově účinný.

Na závěr dobrá zpráva pro ty, kteří novou úpravu zdravotních služeb nezaregistrovali a dosud se s novými povinnostmi nevyrovnali. V přechodných ustanoveních (§ 98) zákona se uvádí, že pracovně lékařské služby lze do 31. 3. 2013 poskytovat podle dosavadních právních předpisů.

Vladimír Opatrný