Obchodovat s knihami rozhodně není podnikání, ve kterém by se dělaly „rychlé peníze“ a člověk čekal, že brzo zbohatne. Do takového podniku se rozhodně nevrhne ani ten, který by měl ke knize vlahý vztah. A přesto se v Jablonci narodilo nové knihkupectví. Knihy se usídlily tam, kde dřív byla vyhledávaná restaurace naproti radnici.

Vladimírovo knihkupectví Serius vede Vladimír Opatrný junior. Na Univerzitě Karlově vystudoval knihovnictví a informační systémy. E-shop s ekonomickou, právní a lékařskou literaturou provozuje již řadu let. Nezatoužil jen po kamenném obchodě. Mladý knihkupec chce přidávat nadhodnotu.

Mezi knížkami vytvořil spolu se skupinou také mladých architektů účelné místo k setkávání a prostor pro komunikaci. Mobilní vybavení lze během několika minut přestavět na kavárenské sezení či divadelního uspořádání. Nízké police na knihy jsou totiž uzpůsobeny k sezení.

„K nejbližším akcím patří červnové představení knihy s regionální tématikou Tábory a válečná výroba od Ivana Rouse,“ doplnil Opatrný. Hovořit se tu ale bude nejen o literatuře, ale o dalších tématech. O místní architektuře, o pohledu na svět, ale i o jiných dimenzích. Chybět pochopitelně nebude ani pravidelné autorské čtení. A Opatrný chystá podle vlastních slov zajímavé osobnosti a také řadu překvapení.

V jedné z místností najdou zájemci i antikvariát a především prostor pro čtení. Ale třeba i popovídání s přáteli nejen nad knihou. Objednat si k tomu můžete kávu, vodu ale i víno. „No řekněte, které knihkupectví má dvě toalety,“ usmívá se knihkupec.

Jde tedy o místo k zastavení s knihou či bez ní. K diskusi či zahloubání se. „To je přesně to,co podle mne v centru Jablonce chybí,“ míní otec knihkupce, Vladimír Opatrný starší. Rozhodně touto prodejnou nechtějí konkurovat ani kavárnám, ani knihovně, ani standardním knihkupectvím, ale jen být jiní.

„Lidé jdou schopni se angažovat na něčem, co přesahuje běžný rámec,“ míní Opatrný senior.Podle něj to bylo patrné, s jakou vervou a nápady se pustili architekti do práce.

Kdo shání starší titul a není úspěšný na internetu nebo v antikvariátech, mohl by knihu získat zde. „Také se stane, že je nedobytná, ale většinou býváme úspěšní a podaří se nám ji najít a pro zájemce koupit,“ vysvětluje Opatrný. Předpokládá, že i tato služba by mohla přivést nové zákazníky a především je udržet.

Komunikační dění je už velmi úzce ovládáno internetem. Prioritně ale Opatrný neuvažuje, že by tu zájemci našli připravený počítač. „Wi-fi je ale v místě. Prodejna také bude sloužit jako výdejní místo e-shopu,“ poznamenal knihkupec s tím, tato kombinace bude pro řadu čtenářů také ekonomicky zajímavá. Mimo to držitelé studentské karty ISIC mají na některé tituly 20 % slevu.