Evropské odrůdy vinné révy mají svůj původ v oblasti Zakavkazska. Víno se zde podle objevů botaniků a archeologů pěstovalo již před 8000 lety. Rod Vitis, z něhož vinná réva (Vitis vinifera) pochází, je však mnohem starší.
Otisky listů nebo semen dávných předchůdců vinné révy byly objeveny v třetihorních a čtvrtihorních sedimentech. Réva pak dokázala přežít dvě doby ledové na řadě území jako třeba na severu Afriky, ve Španělsku, Itálii, Řecku, Balkáně a již zmíněném Zakavkazsku.
Vinná réva byla původně popínavá rostlina, jež šplhala po listnatých stromech až do výšky 20 metrů.
Nejlépe se jí dařilo v oblastech s teplým a vlhkým létem. Celkem se na zemi vyskytuje více než 60 druhů rodu Vitis, jen jeden z nich – Vitis vinifera – se však užívá k výrobě vína.
Moderní vinařství vzniklo ve chvíli, kdy lidé začali vinnou révu pěstovat a záměrně kultivovat.
Pěstovala se nejprve jako keř nebo se sazenice vedly po vhodné přirozené opoře například po stromech jehličnanů, jak se to dodnes dělá v oblasti Kappadokie. Nejstarší stopy vinařství byly nalezeny v Zakavkazsku (oblasti Arménie, Gruzie a Ázerbajdžánu) a v Mezopotámii, kde se réva pěstovala již 6000 let před Kristem velmi pravděpodobně i na přípravu vína.

Autor je manažerem Domu vína v Jablonci nad Nisou (p.krejcik@dum-vina.cz)