Snoubení vánočních pokrmů s víny:

Slavnostní aperitiv – šumivé víno, sekt, bílé lehké suché
Vánoční hubovec sladký – Pálava
Vánoční hubovec na slano – Ryzlink vlašský - polosuchý
Smažený řízek z kapra s bramborovým salátem – bílé, plné - Veltlínské zelené, Sylvánské, Rulandské bílé
Pstruh a přírodní úpravy kapra – bílé, kořenitější charakter -Ryzlink rýnský, Sauvignon
Losos – bílé, nazrálé - Rulandské šedé, Chardonnay – suché
Kuřecí maso – bílé, plnější, mírně aromatické - Pálava, Muller Thurgau
Středomořská kuchyně - Rulandské šedé, rosé z červených vín – suché až polosuché
Husa nebo kachna – červené, mladší, extraktivnější - Rulandské modré
Krocan – modrý Portugal, Pálava
Vepřový řízek – červené, mladší, plnější - modrý Portugal
Zvěřina, steaky – červené, plné, extraktivní, zralé - Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké
Chlebíčky, studené obložené mísy - bílé, harmonické, se svěží kyselinkou - Muller Thurgau
Uzené, klobásky – červené, mladší, s vyšším obsahem tříslovin a tvrdší kyselinkou - Frankovka, André
Zabíjačkové speciality – Ryzlink vlašský – suchý, Svatovavřinecké
Závin a světlé cukroví – Tramín, Rulandské šedé výběr z hroznů, rosé polosuché až polosladké, ledová vína, slámová vína
Ovocné saláty – aromatické víno, polosuché až polosladké - Tramín, Muškát, Sauvignon, Irsai Oliver
Sorbety, zmrzliny – sekty – bílý, rosé, brut i demi
Perníčky, čokoláda – Frankovka, Cabernet Sauvignon ve vysokém přívlastku se zbytkovým cukrem
Digestiv – výraznější vína se zbytkovým cukrem, např. portské.
Za týden si povíme, jak na Silvestra správně pít, a jak na nepříjemné stavy spojené s pitím – kocovinu.

Autor je manažerem Domu vína
(p.krejcik@dum-vina.cz)

pokračování příště