Dnes začínáme s popisem odrůd révy vinné u nás pěstovaných a vhodných pro výrobu červených vín.
Frankovka je nejoblíbenější a nejopěvovanější odrůdou tuzemských konzumentů vína. Je to velmi stará odrůda s pravděpodobných původem na území dnešního Rakouska. Na jejím vzniku se podílela mýtická odrůda Heunisch.

Pěstuje se hlavně na území střední Evropy /Rakusko, Morava, Slovensko, Maďarsko, Německo/. Její zahraniční synonyma jsou: Blaufränkisch, Blauer Limberger, Lemberger, Kékfrankos. U nás byla zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 1941. Současný podíl ve vinohradech je 7 %.
Frankovka je pozdní odrůdou se sklizní hroznů od poloviny října. Vyžaduje výborné polohy. V české vinařské oblasti se s ní proto nesetkáme.

Barva vína je v různých odstínech rubínové, s fialovými odlesky. Mladé víno voní po čerstvých hroznech, s florálními nuancemi. Zráním získává víno tóny ostružinově-povidlově švestkové. Chuť je poněkud tvrdší, se svěží kyselinkou a vyššími tříslovinami, kořenitě ovocná, s možným skořicovým dozvukem.
V závislosti na vyzrání hroznů může být víno Frankovky běžným denním vínem vhodným ke svačinám a k celé řadě obvyklých jídel všedního dne. Z dobrých ročníků se výborně hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke guláši, k jídlům z vnitřností, ke kořeněným jídlům zeleninovým, ke zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám v kořenité úpravě nebo k některým druhům pizzy. Stručně řečeno – k většině tradičních i nově zavedených pokrmů.
Ve vínech Frankovky je vždy poněkud více kyselin než v ostatních červených vínech. Na počátku jsou i třísloviny tvrdší. Tato skutečnost vede producenty kvalitních vín Frankovky k podstatnějšímu snížení výnosů probírkou hroznů, k prodloužení doby nakvášení rmutu a tím k získání vyššího extraktu.

Současně se ponechávají taková vína delší dobu vyzrávat na sudech. Tím je možné dosáhnout při využití jablečno-mléčného kvašení výraznější charakter vína, které je kořenité a současně plné, s ovocnými tóny. Vína Frankovky se dají dobře skladovat a zrají na láhvi pomalu.
Zkuste ochutnat vyzrálé Frankovky z nejteplejších poloh Velkopavlovicka nebo z Kounic.
Příště se budeme věnovat další velmi oblíbené odrůdě – Svatovavřineckému.