Jeden takový provozuje ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku například Monika Křivánková. „Stále mám telefon na uchu a volám se zákazníky. Bohužel už je musím odmítat, protože až do konce roku nemám ani skulinku. Stříhat budu do 22. prosince, naplánované mám už i soboty,“ přiblížila svůj pracovní kalendář mladá žena.

Prázdná restaurace v Praze
Otevření restaurací od 3. prosince? Dobrý kompromis, reaguje asociace

Počítala s tím, že přivítat první zákazníky bude moci už v pondělí. „Nemyslela jsem si, že k tomu dojde až ve čtvrtek. Lidé chtějí mít hezký účes a barvu do Vánoc. Na všechny se nedostane, to bych musela v kadeřnictví i nocovat,“ zmínila smutně Křivánková.

Čtvrteční možnost otevření vítá i majitel brněnské pivnice Lucky Bastard Beerhouse Jakub Hedija. „Jsme rádi, že můžeme otevřít aspoň v nějakém formátu. Budeme dodržovat minimálně nařízení stanovená vládou, ne-li ještě víc, protože je v našem zájmu, aby restaurace zůstaly co nejdéle otevřené a nestalo se, že za dva či tři týdny budeme zase zavírat. Doufáme, že vývoj půjde dál pozitivním směrem, že se restaurace po čase otevřou bez omezení,“ uvedl Hedija.

Efektivní nástroj 

Restauratéři v podniku využijí maximálně polovinu běžné kapacity. „Uvnitř tedy nebude taková koncentrace hostů. Považuji to za efektivní nástroj, aby se situace nezhoršovala a lidé si mohli zajít na pivo nebo jídlo,“ okomentoval Hedija. U jednoho stolu bude smět sedět nanejvýš čtyři lidé.

Hotel. Ilustrační foto
Rozvolnění opatření? Co bude ve čtvrtek, je ještě daleko, říká hoteliér

Rozvolňování těší i trenérku aerobicu a masérku Petru Prokešovou z Němčiček na Břeclavsku. „Jsem za to moc ráda, lidé se už těší na svou masáž a cvičenky zase na naše společné lekce,“ usmívala se.

Přestože zákazníkům od unavených a bolavých zad ulevit nemohla, ženy, s nimiž cvičí, se stále snažila držet ve formě. Online. „Založili jsme si skupinu, kam jsem jim pravidelně posílala cviky a nějaká opakování,“ prozradila Prokešová.