Bacchus je řecký bůh vína a obžerství a bývá o masopustu ztělesněn do podoby basy, která se na závěr, o půlnoci před Popeleční středou symbolicky pochovává.

V některých oblastech je postava Bakchuse ovázaná hrachovinou nebo různými věnci, sedí na soudku a ostatní maškary jej vozí v průvodu na vozíku. Zprávy o slavení masopustu v našich zemích pocházejí již ze 13. století, první veřejný masopustní ples se konal roku 1715 v pařížské Opeře.

Masopust je čas zabíjaček, vepřových hodů, nejrůznějších zábav, tancovaček, bálů a čas nevázané veselosti. Byl to čas kdy na omezenou dobu přestala platit pravidla a lidé si užívali období relativního volna k nabrání sil po zimním období.
Po ukončení masopustu naše předky čekala pouze dřina, odříkání a pevný řád. To byl patrně hlavní důvod, proč si masopustní dny užívali opravdu z plných sil a bujaře.

Vyvrcholení Masopustu předchází tučný čtvrtek, den ve kterém by neměla chybět vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím. Odborníci vedou neustále diskuze o tom, jaké víno je nejvhodnější k této české klasice a zda lze vůbec doporučit víno. Uvítal bych na toto téma čtenářské zkušenosti. Osobně bych doporučil mladé moravské červené víno s pikantnější kyselinkou Svatovavřinecké .

K různým zabíjačkovým specialitám a zvláště ovaru velmi dobře sluší sušší a tvrdší víno – Ryzlink vlašský z oblasti vápencového podloží Pálavských vrchů. Z červených vín to může být například Frankovka nebo André. Zabíjačkové guláše ladí s Rulandským modrým.

Ke klobásám můžeme doporučit i svěží bílá vína – Chardonnay nebo Muller Thurgau, který skvěle doprovodí i studené mísy a chlebíčky. Nejen tučné a mastné patří k masopustu – koblihy, koláče a boží milosti se dobře snoubí s aromatičtějšími bílými odrůdami ve vyšších stupních přívlastku a se zbytkovým cukrem. Tramín, Pálava, ale i Rulandské bílé.

V dřívějších dobách se v tomto období hojně konzumovala i zvěřina. K bažantovi bych mohl doporučit moravský Sauvignon, k divoké kachně Modrý Portugal. Ke steakům ze zvěřiny je vhodné Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon.

Dnes může být masopust prostorem k nejrůznějšímu experimentování, můžete vyzkoušet různé kombinace, dříve zapovídané, popustit uzdu fantazii a nechat slavit i vaše chuťové pohárky. Rádi uvítáme vaše zkušenosti.