Svatovavřinecké je stará odrůda s původem ve Francii. Genetické analýzy ukazují, že Svatovavřinecké je příbuzné s odrůdami burgundskými. Odrůda se nejvíce rozšířila se zavedením vysokého vedení révy vinné v Rakousku a u nás, protože byla pro tento způsob pěstování dobře přizpůsobena. Tradičními oblastmi pěstování je vedle Rakouska i Německo, kde ho můžeme koupit pod názvem Saint Laurent.

U nás byla zapsána do Státní odrůdové knihy již v roce 1941. V současnosti se pěstuje na 8 % plochy, s tendencí mírného poklesu.
Vavřinecké je ranou odrůdou se sklizní hroznů již od konce září, proto je také povolenou odrůdou pro Svatomartinská vína. V mládí plodí dobře, později je plodnost střídavá. Bobule se začínají vybarvovat ke svátku sv. Vavřince (10. srpna).

Barva vína je tmavě červená, granátová až fialová. Vůně je výrazně višňová ( zvláště u mladých vín), někdy až černorybízová. V chuti je Svatovavřinecké poněkud drsnější, s ovocnými tóny, s plným, výrazně odrůdovým, charakterem, a se zajímavě strukturovanými tříslovinami. Někdy bývají mladá vína zatížena příliš vysokým obsahem kyselin. Starší vína mají v chuti nádherné tóny povidel.

Svatovavřinecké se podává k běžné konzumaci všedních jídel a k sýrům. Velmi dobře se hodí jako doprovod tmavého masa a k sýrům s intenzivní chutí. Je dobrým doplňkem také ke kořeněnému vepřovému nebo ke zvěřině. Potěší rovněž v kombinaci s husou či kachnou (báječná kombinace se Svatomartinskou husičkou).

Vína odrůdy Svatovavřinecké mohou ve velmi dobrých ročnících a ve vyšších stupních přívlastků oslnit svoji plností a povidlovou vůní i chutí. Jsou vhodná také do směsí s Modrým Portugalem, kde vyváží kyselinky a dodají výslednému vínu tříslovinu.
Příště budeme pokračovat právě odrůdou Modrý Portugal.