VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Těší mne, když vidím, jak dort mizí z vitríny

Jablonec n. N. –  /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.

26.2.2017
SDÍLEJ:

S CUKREM na posyp šetřit nemusíte, ale do krému dávejte jen podle chuti. „Vynikne tak pikantnost ovoce,“ poradila cukrářka Tereza Rálišová. Exkluzivně pro čtenáře prozradila italský recept na Frutti di Bosco.Foto: Deník/ Lenka Klimentová

„Dělám pět šest dortů denně a také poháry,“ usmívá se blondýnka, na které zaujmou hned na první pohled velké modré oči a bílá pleť rukou s perfektní úpravou nehtů, když nás vítá ve svém království. Tereza Rálišová je dvorní cukrářkou v jabloneckém Půlměsíci, její doménou ale nejsou jen italské dezerty. Know how si střeží, ale recept na Frutti di Bosco pro Deník prozradila. Nic není zadarmo. Musela jsem ale přiložit ruku k dílu.

Držím mixér s metlami a vyšlehat osm vajec s cukrem do pěny se mi zdá nekonečných. Biceps mi tuhne, ale ingredience stále tečou. Představa pět krát denně… „Měli by jí koupit robota,“ pomyslím si. „Nic neošidit, pamatujte. To je tajemství vláčného korpusu. Robot brzo bude,“ diktuje, jakoby mi četla myšlenky, Tereza a zatím vmíchává želatinu do svařených višní s cukrem. Právě touto směsí proloží upečený piškot po naplnění šlehačkou s mascarponne.

Domácí pečení je podle Terezy trend. Stále více lidí prý dokáže ocenit kousek dortíku, se kterým se cukrářka „vymazlí“. Mít vlastní dorty patří k dobrému jménu podniku. „Těší mne, když mizí dort z vitríny,“ říká cukrářka. Je to pro ni pochvala, ani lidé nemusejí nic říkat, stačí když vidí, že přišli zase a už vybírají očima.
Na „náš“ ovocný dort už ale čekají zákazníci, kteří přijdou na oběd. Musím uznat, že okapané čerstvé ovoce ve mně evokuje léto, přestože jsou venku hromady sněhu, to je jedna z nesporných výhod současného trhu. A na to sází i v restauraci. Potěšit i oko.

Potáhnout naplněný korpus vrstvou krému a utáhnout do hladka nechávám na cukrářce, i když… nějaká ta nesrovnalost by se asi pod rozloženými plody ztratila. „A nezapomeňte doma na nevlhnoucí cukr, to je ta super tečka,“ radí Tereza.

RECEPT

Korpus průměr 30 cm:
8 vajec
250 g cukru
250 g hladké mouky
špetka prášku
Krém:
800 ml smetany na šleh.
750 g mascarponne
cukr moučka dle chuti
1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
400 g jahod
200 g borůvek
100 g malin (ostružin)
Náplň:
Povařené mražené ovoce s cukrem například višně (jsou pikantní), jahody nebo maliny promíchat s želatinou a nechat vychladnout. Lze nahradit také domácí marmeládou s kousky ovoce.
Posyp: nevlhnoucí cukr

Autor: Lenka Klimentová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 15 000 Kč

Pomocníci v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pomocná síla do kuchyně, kontakt telefonicky.. Pracoviště: Viktor štefaník - závodní stravování, 468 33 Jenišovice u Jabl.n.N.. Informace: Petra Štefaniková, +420 604 864 280.

Výroba - Výroba Strojní inženýři projektanti, konstruktéři 20 000 Kč

Inženýři elektrotechnici a energetici projektanti, konstruktéři Projektant TZB. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: pro pobočku Jablonec nad Nisou hledáme projektanta/ku v oboru TZB v oboru vytápění, vzduchotechnika. , Náplň práce:, • Projekty pro stavební povolení či v rozsahu pro dotační titul Nová zelená úsporám (dotace na výměnu kotle, solární systémy aj.), • Prováděcí projekty pro výběr dodavatele, Požadujeme:, • Znalost práce s CADKON TZB (obecně CAD), • Znalost práce v PROTECH sw (případně sw Svoboda – Energie, Teplo, Ztráty), • Obecná znalost MS Office, • Řidičský průkaz B, Oceníme aditivní znalosti (není podmínkou) , • Zpracování průkazů energetické náročnosti, • Zpracování energetických auditů a posudků (např. pro program dotace NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM), • Schopnost samostatně zaměřit objekt pro potřeby energetických výpočtů, • Znalost práce se sw Google Sketchup, • znalost práce v sw Design Builder, • Prezentační dovednost, Nabízíme:, • spolupráce na zajímavých projektech nejen pasivních domů, • časová flexibilita (možnost občasné práce doma), • možnost částečného úvazku, • nástup možný ihned, • platové ohodnocení odpovídající odborným znalostem, praxi, samostatnosti, , Své životopisy posílejte na email prace@energysim.cz . Spolu s životopisem zašlete motivační dopis, seznam referencí v oboru případně přílohou zašlete 1-2 ukázkové projekty. , Kontaktní osoba: Ing. Petr Kotek, Ph.D., tel: 775 665 128. Pracoviště: Energysim s.r.o. - pracoviště, Mírové náměstí, č.p. 492, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Lucie Součková, +420 777 464 554.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 35 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 35000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kuchař/ka- ubytování zdarma. , Kontakt telefonicky, nebo emailem.. Pracoviště: Remimi s.r.o. - hotel lesní chata kořenov, 468 49 Kořenov. Informace: Denisa Lhotáková, +420 778 028 949.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 14 000 Kč

Obsluha ostatních strojů a zařízení pro chemickou výrobu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: Obsluha ostatních strojů a zařízení pro chemickou výrobu - mechanická úprava, leštění, broušení hliníkových výrobků., Místo výkonu práce: U Přehrady č.p. 5206/63, Jablonec n.N., Kontakt telefonicky, nebo emailem.. Pracoviště: Leno-group s.r.o. - acl anodizing s.r.o., U Přehrady, č.p. 5206, 466 02 Jablonec nad Nisou 2. Informace: Olena Perchanya, +420 774 997 638.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kromě 14 druhů piva si lidé mohli vychutnat i produkci celkem 21 zpěváků a kapel. Velký úspěch sklidila i Jitka Zelenková.

Na Svijanských slavnostech vystoupila i Jitka Zelenková

Požár pole na Semilsku likvidovalo 7 hasičských cisteren.

Požár pole na Semilsku likvidovalo 7 hasičských cisteren

FOTO: Svijanské slavnosti táhnou. Lidé tu vypili 63 tisíc půllitrů

Do Svijanského Újezdu v sobotu dorazilo bezmála 10 tisíc návštěvníků.

OBRAZEM: Bikeři létali vzduchem. Už pošesté slavil úspěch Tomáš Slavík

Jablonec nad Nisou – Tisíce návštěvníků sledovaly v Jablonci šestý ročník závodu ve fourcrossu horských kol JBC 4X Revelations.

FOTO: Se štětcem v lese. Turisté hledají značkáře

Liberecký kraj – Údržba značení. Světově nejhustější síť turistických značek už třicet let udržuje Jaromír Růžička z Klubu českých turistů (KČT).

Ovečky z České televize se zatoulaly do Jablonce

Jablonec n. N. – Česká televize spustila letní poznávací soutěž pro celou rodinu Sežeňte ovečky. Děti budou díky ní poznávat Česko. Do hry je zapojeno 160 míst a jedním z nich je i Jablonec.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT