Slavnostní uvedení Vratislavické kyselky proběhne veřejně, a to v rámci akce Den Vratislavické kyselky. Společnost Kitl otevře brány areálu ve Vratislavicích nad Nisou v pátek 22. července, kdy představí nový minerálkovod, úpravnu minerální vody i nejmodernější výrobní linku na plnění minerálních vod a další změny, které se v areálu udály.

Rekonstrukce areálu Vratislavické kyselky začala před čtyřmi lety. V té době byl rozsáhlý areál v katastrofálním stavu a jeho chátrající budovy vyžadovaly kompletní obnovu. Nyní společnost dokončila jak rekonstrukci areálu, tak především obnovu vrtů a technologií ke stáčení minerální vody.

Višňový syrob Kitl.
Kyselka vstává z mrtvých. Syrob míří do školek a chystá se minerálka

Letos je tomu právě 160 let kdy Karl Skollaude objevil pramen kyselky na své zahradě, náhodou při hloubení studny pro své bělidlo. Voda z nové studny měla zvláštní chuť, která se připisovala zbytkům střelného prachu. Až později byla objevena její pozoruhodná kvalita a zjištěno, že se zde nachází velmi cenný minerální pramen.

Osvědčení o léčivosti získal v roce 1894 a od té doby se využíval kromě plnění lahví i v lázeňském provozu. Věž místních lázní je symbolem Vratislavické kyselky dodnes.

Schichtovo mýdlo s jelenem.
FOTO: Na severu vzniklo mnoho legendárních značek, některé přežily dodnes

V plánu je ale i rekonstrukce symbolu areálu, někdejšího lázeňského komplexu, poté administrativní budovy. „Teď probíhá stavebně historický průzkum, potřebujeme zjistit stav budovy. K rekonstrukci se dostaneme nejdříve za pět let,“ doplnil jednatel společnosti Kitl Jan Vokurka.