V letošním 11. ročníku bude na výstavišti v Holešovicích vystavovat bezmála 300 vinařských firem ze 26 zemí. Je to příležitost nejen pro osoby odpovědné za nákup vína a kvalitních lihovin pro hotely, restaurace, vinotéky, ale i pro běžné zájemce. Ti mají jedinečnou možnost porovnat kvalitu s cenou, projevy vín jednotlivých odrůd od různých vinařů a srovnávat moravská vína se zahraničními. Mohou si udělat představu o trendech ve světovém vinařství.
Zajímavý trend propagace vín na tomto veletrhu vznikl před několika lety, kdy se začaly prezentovat jednotlivé země jako celek. Nešlo jen o běžné národní expozice, ale o tzv. „Dny vín z dané země“. To umožňuje koncentrovat mediální pozornost na prezentované země a ty potom mohou ukázat veřejnosti to nejlepší. Těmito zeměmi byly již např. tradičně ČR, Bulharsko, Rakousko, Portugalsko, Brasilie, Francie či vinařské oblasti jako Burgundsko.
Letos je první den veletrhu již tradičně zaměřen na domácí, zejména moravská, vína. Probíhá pod garancí a koordinací Vinařského fondu. Druhý den je věnován vínům z Rakouska a je garantován Rakouským vinařským fondem.
Následuje Den vín z Argentiny zaměřený na kvalitní červená vína a proběhne pod patronací obchodního zastoupení Argentiny v Praze. Veletrh zahájí v 10.50 hodin argentinský vyslanec.
Velký vliv na kupující má také dlouholetá mezinárodní soutěž o nejlepší vína veletrhu Víno a destiláty. Ta jasně a nestranně ukazuje, kdo nabízí opravdu ta nejlepší vína na trh. Získaná ocenění prezentovaná na etiketách těchto vín zvyšují jejich hodnotu a signalizují profesionálům i běžným spotřebitelům svoji špičkovou a neoddiskutovatelnou kvalitu. O hodnotě soutěže hovoří nepřímo i to, že první cenu, cenu premiéra ČR, předává osobně sám premiér České republiky, a druhou cenu osobně sám ministr zemědělství.
Ačkoliv název veletrhu napovídá, že se jedná pouze o vína a destiláty, neplatí to stoprocentně. Vystavovatelé samozřejmě prezentují i doplňky k vínu či destilátům (olivy, sýry, ryby, salámy, pochutiny apod.). Kromě úspěšné soutěže o nejlepší vína veletrhu vznikla i nová soutěž o nejlepší kombinaci vítězných vín a sýrů. Jde důležitý trend spojování nejlepších nápojů a jídel, který prospívá k další propagaci a prodeji nejlepších výrobků v gastronomii.
Přijďte se přesvědčit osobně ve dnech 14. – 16. května, na vlastní smysly, o kvalitě nabízených vín a jiných produktů, od 11 do 20 hodin, na pražské výstaviště v Holešovicích.