Česká mincovna představila dvě sady replik československých haléřů platných od 70. do 90. let 20. století. Souběžně s jejich uvedením byla na brněnské prodejně Mincovny pro veřejnost otevřena instalace děl Františka Davida, autora těchto drobných mincí, která má připomenout jeho dílo na poli ražené mince a medaile.

František David se stal prvním umělcem, kterému se dostalo takovéto pozornosti od České mincovny. „Jeho nejznámější dílo mezi československými mincemi a medailemi vydáváme v podobě čtyř replik od pětníku po padesátník. Doplněné je o portrétní medaili od vynikajícího sochaře Jaroslava Bejvla," uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer. Podle něj se jedná o první emisi z volného cyklu, který bude připomínat dílo našich nejvýznamnějších medailérů minulého století.

Pět set sad respektuje provedení originálních haléřů. Pětník, desetník a padesátník jsou ze stříbra, dvacetník ze zlata. Portrétní medaile je také stříbrná. Sadu si zájemce může pořídit za bezmála osm a půl tisíce. Padesát sad vydává mincovna kompletně ve zlatě s číslovaným certifikátem pravosti a grafickým listem. Cena dosahuje skoro padesát tisíc.

František David se narodil v roce 1913 ve slováckých Buchlovicích. Vypracoval na jednoho z nejvýznamnějších českých akademických sochařů, medailérů a řezbářů a stal se profesorem pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Tvůrce řady pomníků, reliéfních výzdob, portrétů a poštovních známek, proslul jako autor haléřových mincí.

„Jako první vytvořil František David dvacetihaléř, který však navrhl bez hvězdičky. Ta byla z ideologických důvodů dodána až později. Proto v 90. letech nebyl návrat k motivu bez hvězdičky jen bouráním starých symbolů, ale šlo vlastně o návrat k původnímu návrhu a o takové malé zadostiučinění pro autora," komentoval historii Jaroslav Moravec z ČNB a dodal: „S haléři Františka Davida mě pojí jedna osobní vzpomínka, kdy jsem v dětství skládal mince do potřebných sedmdesáti haléřů, abych měl na kopeček zmrzliny, nebo do koruny čtyřicet, abych si mohl dopřát dva či točenou."

František David zemřel v roce 2002 ve věku nedožitých devadesáti let. Dochovaná část jeho díla je nyní uložena v Muzeu Podhradí v jeho rodných Buchlovicích.

„Díky dobrým vztahům s dědici se nám podařilo zapůjčit do brněnské prodejny návrhy československých pamětních mincí z Muzea Podhradí. Druhá část instalace pochází z archivů České národní banky," doplnil Jokl. K vidění je například nerealizovaný návrh oběžné jednokorunové mince nebo nerealizovaný návrh na poslední československé dukáty, které razila Mincovna Kremnice k 600. výročí úmrtí Karla IV. Výstava potrvá do konce srpna.