Po desáté hodně dopolední byli voláni k úniku oleje do Desné. Na místě zasahovali profesionálové z Tanvaldu, Jablonce nad Nisou a dobrovolní hasiči z Desné. "Jak po příjezdu zjistili, jednalo se o olej z prasklé převodovky nákladního vozidla polské registrační značky," popsala mluvčí HZS LK Zdeňka Štrauchová.

Vyteklý olej okolo jedoucí vozidla roznesla až do dvoukilometrové vzdálenosti. „Na likvidaci bylo použito celkem 970 kg sorbentu Eco-Dry. Na místě nám pomáhala Městská policie z Desné, která řídila dopravu. Po zasypání skvrny se dostavila KSS, která provedla úklid sorbentu z komunikace,"popsal velitel družstva tanvaldských hasičů Tomáš Průcha.  

Krátce po 15. hodině byl pak hasičům prostřednictvím tísňové linky 112 ohlášen požár domku v Hejnicích. Vyhlášen byl 2. stupně požárního poplachu a na místo se sjelo 5 jednotek (PS Raspenava, Hejnice, Raspenava, Lázně Libverda, Frýdlant). Příčinou požáru byla neopatrnost majitele při spravování střechy, kdy nahříval lepenku pomocí plynového hořáku a přenesl plamen pod střechu. Odtud se pak požár rozšířil na celý půdní prostor. Výše škody je zatím v šetření. Při požáru došlo ke zranění majitele, který si při pádu ze štaflí poranil nohu a byl odvezen zdravotníky do nemocnice.